VIDEO Doina Goşa, CTS Bucureşti, despre condiţiile de primire a donatorilor de sânge: Un centru nou de transfuzie sanguină ar putea deveni realitate în câţiva ani

VIDEO Doina Goşa, CTS Bucureşti, despre condiţiile de primire a donatorilor de sânge: Un centru nou de transfuzie sanguină ar putea deveni realitate în câţiva ani

Peste 900 de români au donat sânge în centre de transfuzie sanguină deschise de urgenţă duminică în 24 de judeţe din ţara toată ţara, în urma exploziilor care au avut loc pe 26 august la staţia GPL din Crevedia. 56 de oameni au fost răniţi şi 2 au murit în urma exploziilor. Numai la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti s-au prezentat peste 700 de oameni să doneze sânge şi au stat la coadă chiar şi câteva ore pentru a face un bine. ,,Una dintre problemele cu care noi ne confruntăm este coada. Donatorul este nevoit să stea la coadă”, a precizat Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Donatorii trebuie să parcurgă nişte etape care sunt obligatorii precum: completarea chestionarului de auto-excludere, înregistrarea în baza de date, efectuarea unor teste pre-donare, consultaţia medicală, donarea propriu-zisă, iar după donare, persoana trebuie să rămână în continuare o perioadă în repaus.

,,Procesul donării se poate derula pe parcursul unei ore sau chiar a două ore, dacă este coadă”, a explicat Doina Goşa. Duminică, 27 august, când centrul a fost deschis în mod excepţional şi personalul a venit de acasă, donatorii  au stat la coadă chiar şi câteva ore. Dar directorul centrului a mărturisit că în general vinerea sunt cei mai mulţi donatori.

,,Vin vineri şi au ziua liberă şi pleacă în weekend undeva şi atunci sunt interesaţi să vină să doneze şi dacă fluxul este mare mai ales pe un anumit segment de timp, de exemplu dacă dimineaţa sunt 100 de donatorii în sala de aşteptare, vă puteţi închipui că nu putem să-i preluăm pe toţi în jumătate de oră”, a explicat Doina Goşa.

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti s-a introdus ordonator electronic, un sistem foarte uşor de folosit, dar cu toate astea, potrivit directorului CTS ,,digitalizarea nu poate să scurteze timpul, pentru că numărul donatorilor este acelaşi şi medicii sunt aceeaşi, dar este mai organizat.”

Scurtarea timpului ar putea fi realizată dacă ar fi introduse mai multe echipe care să se ocupe de donatori şi dacă s-a face mai multe colecte mobile.

În ceea ce priveşte programarea donatorilor, există şi o aplicaţie pentru smartphone donorium.ro, prin care aceştia pot să se programeze. Peste 120.000 de donatori de sânge s-au înscris deja în aplicaţie, dar nu toţi donatorii reuşesc să se programeze, astfel că sunt segmente din timp foarte aglomerate şi segmente libere.

,,Dacă donatorii ar fi împărţiţi în mod egal pe tot intervalul de timp, atunci n-ar mai fi probleme cu aglomeraţiile”, a completat Doina Goşa.

Printre oamenii care s-au mobilizat şi au donat duminică s-au aflat şi medici, jandarmi sau pompieri, unii chiar colegi ai celor răniţi în intervenţiile dificile de la Crevedia. Trombocitele care se pot păstra maximum 5 zile şi plasma folosită în principal în tratamentele accidentaţilor şi bolnavilor cu arsuri, care poate fi congelată şi se poate păstra până la un an în România, vor ajunge la victimele exploziilor de la Crevedia. Şi pentru că nevoia de sânge este constantă, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti face apel la populaţie să doneze sânge şi zilele următoare. Să nu se lase descurajaţi de timpii de aşteptare, pentru că prin gestul lor salvează vieţi.

,,Scopul de-a dona o pungă de sânge şi a salva un pacient este nobil” a spus Doina Goşa. Însă pentru donatori, directorul CTS Bucureşti  şi-ar dori să se îmbunătăţească condiţiile de primire ale donatorilor de sânge, pentru că donatorul de sânge vine şi se înregistrează la parter, la centrul de transfuzie şi donează la etajul doi. ,,Drumul este cam lung şi se pierde mai mult timp şi sigur că se descurajează. O nouă clădire ne-ar ajuta foarte mult, mai ales dacă toate activităţile cu donatorii de sânge se vor desfăşura la parter şi chiar avem în plan acest lucru, construirea unui centru de transfuzie nou, modern. Avem un teren şi în momentul de faţă suntem la stadiul de studii de fezabilitate,” a afirmat Doina Goşa.

Un centru nou de transfuzie sanguină în Bucureşti, cu depozit de plasmă, ar costa în jur de 10 milioane de euro. Banii ar putea veni printr-un proiect european. ,,Este păcat să nu accesăm fonduri europene, având în vedere faptul că s-a deschis grant pentru sistemul medical. Noul centru ar putea deveni realitate cred că în câţiva ani”, a concluzionat Doina Goşa.

viewscnt