România se află pe ultimul loc în UE în privinţa timpului de aşteptare al pacienţilor pentru a avea acces la medicamente de ultimă generaţie, potrivit sondajului WAIT realizat de Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA). În 2021, timpul de aşteptare a crescut la o medie de peste 899 de zile, faţă de 883 de zile cat era în 2020. ,,Doar 1 din 4 medicamente aprobate la nivel european în această perioadă este compensat în România (media la nivelul Uniunii Europene este de 1 din 2 medicamente)”, a precizat dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), prezentă la dezbaterea ,,Access and Therapies360”, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.
Timpul mediu până la rambursare pentru tratamente inovatoare în ţările UE şi din Spaţiul Economic European (SEE) este de aproximativ 511 zile. Pacienţii din Germania aşteaptă în jur de 133 de zile pentru a avea acces la medicamente noi. În România, timpul de aşteptare a crescut cu 16 zile în ultimul an, anul trecut am crescut cu 16 zile durata de aşteptare, iar proporţia medicamentelor aprobate în 2017-2020 care sunt rambursate în România este de aproximativ 24% faţă de 54% media UE.
,,Deşi autorităţile au făcut eforturi mari în ultimii ani pentru a compensa cât mai multe medicamente inovatoare, ceea ce lipseşte în continuare este insuficienta predictibilitate a parcursului de compensare: nu există termene clare pentru actualizarea Listei de medicamente compensate şi elaborarea protocoalelor terapeutice, în raport cu emiterea deciziei de rambursare de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). De exemplu, medicamente propuse pentru compensare în proiectul Listei de medicamente compensate (Hotărârea de Guvern 720/2008, cu modificările şi completările ulterioare) în iunie anul trecut au ajuns la pacienţii români în februarie sau martie anul acesta, deci au aşteptat mai bine de 7 luni pentru nişte proceduri birocratice”, a precizat dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe ARPIM.
În ceea ce priveşte medicamentele destinate tratamentului cancerului, conform aceluiaşi studiu, timpul mediu de acces este de 964 de zile (faţă de media la nivelul Uniunii Europene de 545 zile). Pentru medicamentele orfane (medicamente pentru tratamentul unor boli care afectează cel mult 5 persoane din 10.000 locuitori), timpul de aşteptare este de 862 zile faţă de momentul aprobării la nivel european.
,,De cele mai multe ori, medicamentele inovatoare sunt caracterizate doar prin epitetul de “scumpe”, cu accent numai pe costul de achiziţie, fără a fi luate în considerare beneficiile lor pe un orizont de timp mai lung, ca şi la nivelul mai multor paliere de servicii medicale (spitalizări, managementul reacţiilor adverse, calitatea vieţii pacientului)”, a spus dr. Bianchi.
Reprezentantul ARPIM a făcut referire în cadrul evenimentului şi la datele unui studiu realizat de compania PriceWaterhouseCoopers referitor la finanţarea sistemelor de sănătate din ţările Europei Centrale şi de Est, https://www.efpia.eu/media/602947/healthcare-outcomes-and-expenditure-in-central-and-eastern-europe.pdf, care arată că speranţa de viaţă în aceste ţări este mai mică cu 5 ani faţă de media celor mai dezvoltate 5 ţări europene, iar mortalitatea prevenibilă este de 2 ori mai mare faţă de media acestor 5 ţări.
Utilizarea la timp a medicamentelor inovatoare este unul dintre factorii importanţi care pot contribui la ameliorarea acestor indicatori.
,,Tot conform datelor din studiul WAIT, 37% dintre medicamentele inovatoare aprobate la nivel european în 2017-2020 ajung la pacienţii români datorită existenţei unor contracte de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, cu discount-uri financiare semnificative. În cazul medicamentelor oncologice, procentul medicamentelor incluse în contracte cost-volum/cost-volum-rezultat este de 60%, iar pentru medicamentele orfane, proporţia este de 46%”, a subliniat dr. Ioana Bianchi.
Directorul de Afaceri Externe ARPIM a explicat care este lungul drum al medicamentelor compensate în România şi a prezentat câteva propuneri menite să crească românilor accesul la medicamentele inovatoare, scurtând şi timpul până când aceste medicamente vor fi disponibile.
,,Prin Pactul pentru Sănătate, lansat de ARPIM în toamna anului trecut, oferim propuneri de îmbunătăţire a accesului la medicamente inovatoare şi ne manifestăm totala deschidere la dialog şi la colaborare cu autorităţile”, a precizat dr. Bianchi la eveniment.