Dr. Marius Uscatu este ortopedul român pasionat de chirurgia antepiciorului, care s-a specializat în Franţa, a ,,furat” secretele meseriei de acolo şi s-a reîntors în România, unde a deschis drumurile acestei supraspecializări necunoscute la aceea vreme la noi. Are peste 17 ani de experienţă exclusiv în chirurgia ante-piciorului şi a operat peste 2.000 de monturi (hallux valgus) în România, majoritatea extrem de severe.
Monturile sunt probleme care ţin de ortopedie, medicii ortopezi supraspecializaţi în chirurgia antepiciorului pot trata cu brio asemenea deformaţii, însă în România ortopezii pun proteze de şold, proteze de genunchi, fac toată traumatologia şi e foarte greu să găseşti medici supraspecializaţi.
,,Specialistul este ortopedul, preferabil un ortoped cu experienţă în tratarea acestor deformaţii, adică cel puţin 100-300 de operaţii pe an în acest domeniu”, a declarat dr. Marius Uscatu, medic ortoped, specializat în chirurgia antepiciorului.
În sistemul medical britanic de stat, specialiştii sunt cotaţi în funcţie de numărul de operaţii pe care le fac şi de dificultatea acestora, a explicat medicul ortoped român cu vastă experienţă în străinătate.
Dacă la sfârşitul unui an nu au un număr corect de intervenţii chirurgicale, medicii îşi pierd dreptul de a efectua acea intervenţie chirurgicală, fie că este corecţia unui antepicior, fie că este o proteză de genunchi sau de şold.
În România, din păcate nu prea avem medici care să fie supraspecializaţi în chirurgia antepiciorului.
,,Eu am făcut eforturi foarte mari în ultimii 15 ani pentru a impune noţiunea de supraspecializare, şi nu atât supraspecializarea cât necesitatea de a te dedica unui domeniu restrâns din specialitatea ta. Am reuşit în aceşti ani să conving doar un singur coleg să se supraspecializeze în chirurgia mâinii”, a mărturisit dr. Marius Uscatu, care a spus că în Franţa sunt circa 1200 de ortopezi care au preocupări deosebite în acest domeniu.
În România, ar fi nevoie de cel puţin 50-100 de medici ortopezi care să facă numai chirurgia antepiciorului.
O altă problemă în ţara noastră este legată de decontarea de către sistemul de asigurări de sănătate a acestor intervenţii.
,,În Franţa, intervenţiile chirurgicale sunt decontate identic la stat şi la privat, lucru care, din păcate, în România nu se întâmplă”, a mai spus dr. Marius Uscatu, precizând că în ţara noastră intervenţiile chirurgicale efectuate în sistemul medical privat sunt decontate în proporţie de 20-25%.
Un singur şurub costă 100 de euro şi uneori medicul trebuie să pună chiar 7-8 şuruburi. Dacă pacientul optează pentru un serviciu dintr-un spital de stat din România, avantajul este că teoretic nu plăteşte nimic.
,,Însă practic, în România ca şi în Franţa, performanţa se realizează la ora actuală în privat. În Franţa, spre exemplu, această chirurgie a antepiciorului se practică în proporţie de peste 95-99% în privat”, a atras atenţia ortopedul.
Dr. Marius Uscatu a recunoscut că sunt locuri în care şi la stat se realizează lucruri minunate, însă din păcate sistemul de stat nu permite această supraspecializare.
,,Eu dacă m-aş angaja într-un spital de stat nu aş putea să fac numai chirurgia antepiciorului, aş fi obligat să fac gărzi, şi să mă ocup de toată traumatologia.În sistemul medical privat te poţi declara dedicat unui anume domeniu”, a explicat medicul.
Ortopedul român susţine că are în fiecare an zeci de cazuri extrem de grave pe care trebuie să le repare.
,,La ora actuală dintre pacienţii pe care operez, deja peste 30-40% au fost deja operaţi în alte servicii de stat sau private. Spre sfârşitul carierei mă voi dedica exclusiv corecţiei cazurilor eşuate ale operaţiilor precedente”, a mărturisit dr. Marius Uscatu.