VIDEO Dr. Ovidiu Palea: ,,Peste tot în sistemul public este obligatoriu să avem terapia durerii”

VIDEO Dr. Ovidiu Palea: ,,Peste tot în sistemul public este obligatoriu să avem terapia durerii”

Aproximativ 20% din populaţia adultă europeană este afectată de o durere cronică, dar mai puţin de 2% dintre pacienţi accesează serviciile specializate în terapia durerii. Dr. Ovidiu Palea, singurul medic din România certificat în terapia durerii de către World Institute of Pain, membru al consiliului ESRA şi coordonatorul Centrului integrat de terapia durerii, a declarat într-un interviu video pentru 360medical.ro că  ,,terapia durerii intervenţională este o punte obligatorie între tratamentul conservator şi cel chirurgical”.

Contrar miturilor din popor, paliaţia nu înseamnă neapărat sfârşitul vieţii, a explicat dr. Ovidiu Palea, medic primar ATI şi specialist în terapia durerii, fondator Nord-Grup Medical Provita. ,,Toată lumea vede paliaţia ca un final de drum, dar nu e aşa. Poţi trăi mulţi ani într-o stare mai puţin funcţională”, e de părere medicul.

Pacienţii care sunt deja operaţi şi nu merg bine, rămân cu dureri după, legate sau nu de cauza principală a operaţiei, pot beneficia de terapia durerii.

 ,,După 60 de ani peste jumătate din pacienţi au dureri cronice în diverse forme”, a precizat dr. Ovidiu Palea.

În opinia medicului, terapia durerii fără recuperare este inutilă, iar operaţiile fără recuperare sunt inutile.

,,Foarte multe operaţii, nu numai cele de ortopedie şi neurochirurgie, au nevoie de recuperare pe care pacientul român o ignoră foarte des”, a afirmat medicul, care a subliniat că terapia durerii deşi a început focusată pe dureri de coloană, în clipa de faţă apare se aplică aproape în orice domeniu al medicinei.

,,Într-adevăr, pacienţii fiind disperaţi, caută pe net şi ne găsesc înaintea medicilor de multe ori. Sunt foarte mulţi pacienţi oncologici vindecaţi, dar care au consecinţele tratamentului Chimioterapia, radioterapie, operaţii repetate cu lezări de nervi şi cu dureri foarte mari. şi noi venim şi îi ajutăm. Nu mai zic de cei care au într-adevăr tumori invadante, inoperabile, Este o specialitate foarte vastă şi când m-am apucat de ea acum 10-12 ani nu-mi imaginam unde ajungem şi cred că e de-abia începutul”, a explicat dr. Ovidiu Palea.

Referitor la centrele de terapia durerii, la nivel naţional, fiecare oraş mic ar trebui să aibă cel puţin un astfel de centru. Echipa interdisciplinară este foarte mult legată de patologia de bază, este complexă şi depinde de la caz la caz.

,,Pacientul trebuie integrat în echipa de unde vine, la neurolog, la reumatolog, la ortoped, şi comunicarea este foarte importantă între specialităţi”, a afirmat medicul dr. Ovidiu Palea, fondatorul Nord-Grup Medical Provita.

Potrivit singurului medic din România certificat în terapia durerii de către World Institute of Pain, sistemul public va trebui să aibă în fiecare în spital, măcar judeţean şi universitar la început, echipe de terapia durerii.

,,Peste tot în sistemul public este obligatoriu să avem terapia durerii. Nu poţi fi spital mare, complex. fără să ai terapia durerii. Sper în 5 -10 ani să fim la un standard mult mai avansat cu centre în toată tara, inclusiv în sistemul public ”, e de părere dr. Ovidiu Palea.

Însă pregătirea medicilor este cea mai mare problemă pentru că puţini ştiu şi mai puţini vor să facă terapia durerii. Dar specialistul a dat o veste bună medicilor români care vor să facă această competenţă în terapia durerii, că din iarnă vor fi posibile cursuri în acest sens şi în ţara noastră.

,,Am vrut s-o facem deschisă pentru toată lumea pentru că avem nevoie mare şi trebuie să înveţe toţi. Asta ne dorim să fie pentru  toate specializările conexe: radiologia intervenţională, neurologia, reumatologia, recuperare, ortopedia, neurochirurgia, oncologia, specialităţile care sunt în jurul patologiilor de bază, cu deschidere către oricine vrea să facă asta, pentru că dacă ai stabilit un standard, mai departe e... e numai o curbă de învăţare şi o dorinţă, până la urmă”, a declarat dr. Ovidiu Palea.

Vezi şi Dr. Ovidiu Palea, despre terapia durerii la Cancer Survivor 360: Pacienţii oncologici care nu au dureri trăiesc mai mult

viewscnt