Litiaza reno-urinară reprezintă cea mai frecventă patologie a aparatului reno-urinar, după infecţiile urinare. Incidenţa este în creştere în ultimele decenii, mai ales în ţările dezvoltate, în strânsă legătură cu stilul de viaţă modern şi cu alimentaţia dezechilibrată: bogată în sare, în proteine de origine animală şi glucide rafinate.
,,La nivelul întregii Românii o persoană din 20 suferă de litiază”, a atras atenţia conf. dr. Cristina Căpuşă, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie dr. Carol Davila din Bucureşti într-un interviu pentru 360medical.ro.
Cea mai frecventă este litiaza renală de oxalat de calciu, care reprezintă peste 60, chiar 65%, cam peste două treimi din cazurile de litiază.
,,Este o patologie care apare deseori la tineri, cel puţin prima dată”, a spus conf. dr. Cristina Căpuşă.
Este necesar un consum adecvat de lichide, aceasta este cea mai importantă măsură, apoi ,,ori de câte ori elimini spontan calculul sau prin intervenţie urologică este bine să afli componenţa chimică a acestuia”, a afirmat medicul nefrolog.
În funcţie de componenţa chimică a calculului, trebuie evitate anumite alimente, dar şi abuzul de vitamina C, care favorizează producerea de oxalat, în cazul litiazei de oxalat de calciu.
,,Există măsuri medicamentoase în funcţie de tipul chimic al litiazei, de exemplu pentru litiaza de acid uric este importantă scăderea producţiei de acid uric în organism” , a precizat conf. dr. Cristina Căpuşă.
Infecţiile tractului urinar sunt foarte frecvente la femei. Potrivit medicului nefrolog ,,7 din 10 femei de vârstă adultă au cel puţin un episod de infecţie urinară, iar 3 din 10 femei, au recidive, deseori”.
Pacientele cu cistite acute recidivante ajung la nefrolog pentru excluderea unei cauze organice şi tot la nefrolog mai ajung infecţiile urinare înalte ale rinichiului: pielonefritele.
,,Pielonefrita acută este o urgenţă medicală şi trebuie tratată de către nefrolog”, a semnalat conf. dr. Cristina Căpuşă.
Infecţiile care complică o litiază obstructivă pot să ducă la distrugerea rinichiului.
,,Dacă infecţiile urinare sunt repetate, cu recidive frecvente, mai mult de 3 episoade într-un an, atunci ar trebui să treacă pe la nefrolog,” a subliniat conf. dr. Cristina Căpuşă.
Vezi şi: