La ora actuală există peste 1400 de compuşi chimici, aşa zişii disruptori endocrini sau cum se mai numesc în popor perturbatori, care interferă cu sistemul endocrin. Ei mimează, inhibă sau interferă cu sinteza, cu secreţia, transportul, metabolismul sau eliminarea hormonilor. Dr. Roxana Ioana Dumitriu- Stan, medic specialist endocrinolog şi tehnician nutriţionist, explică pentru 360medical.ro în ce fel ne pot afecta sănătatea aceşti disruptori endocrini.
Cei mai frecvenţi disruptori endocrine sunt bisfenolul A, ftalaţii, fitoestrogenii, dioxinele, pesticidele. Fitoestrogenii pot fi prezenţi în produsele din soia, iar bisfenolul A în produsele din plastic şi în ambalaje.
,,Sunt substanţe care se regăsesc în cosmetice, care pot perturba sistemul endocrin. Mai avem substanţe care pot fi regăsite şi în jucăriile pentru copii şi substanţe regăsite în produse de dezinfectat”, a spus dr. Roxana Ioana Dumitriu-Stan.
Comisia Europeană a realizat un ghid pentru a identifica şi defini foarte bine aceşti disruptori endocrini, substanţe care imită practic un hormon. Ei pot avea o acţiune de stimulare sau o acţiune de inhibare sau pot interfera cu receptorul hormonal prezent la nivelul ţesuturilor.
,,Toate aceste substanţe care mimează practic acţiunea hormonilor, pot determina de la tulburări menstruale, la infertilitate. Endometrioza a fost legată de prezenţa acestor disruptori endocrini în anumite studii. Sau la bărbaţi, la fel pot duce la infertilitate, disfuncţie sexuală, la copii debut pubertar precoce”, a spus dr. Roxana Ioana Dumitriu-Stan.
Disruptorii endocrini sunt legaţi şi de cancerul tiroidian, de foarte multe afecţiuni ale sistemului endocrin.
Până în acest moment nu au fost identificate toate substanţele care interferă cu sistemul endocrine, dar ,,Societatea de Endocrinologie din America recomandă să folosim cosmeticele care nu au miros, tigăile din ceramică, când folosim acasă microundele, să nu încălzim preparatul sau alimentul în folie de plastic la microunde”, a spus medicul Roxana Ioana Dumitriu-Stan care pledează pentru evitarea produselor cu fitoestrogeni, utilizarea cosmeticelor cu foarte multe substanţe.
,,E foarte greu în ziua de azi să ştim de unde provine roşia pe care o cumpărăm din piaţă. Nu cred că în acest moment persoanele din România cunosc acest pericol care poate fi de zi cu zi,” a mărturisit dr. Roxana Ioana Dumitriu-Stan.
În opinia medicului în România ar trebui să se aplice toate măsurile date de către Comisia Europeană în acest sens.