VIDEO Un renumit chirurg oncolog dezvăluie care sunt cele 3 motive din cauza cărora cancerul mamar se diagnostichează târziu în România

VIDEO Un renumit chirurg oncolog dezvăluie care sunt cele 3 motive din cauza cărora cancerul mamar se diagnostichează târziu în România

În România în fiecare oră, o femeie este diagnosticată cu cancer mamar, de multe ori, când este prea târziu. Statisticile arată că 80% dintre cancerele de sân sunt diagnosticate deja în fază avansată. La fiecare 3 ore, o femeie pierde lupta cu această boală. Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurg oncolog, explică pentru 360medical.ro care sunt motivele diagnosticării tardive a româncelor cu cancer mamar.

,,Există mentalitatea în România că puncţia biopsie răspândeşte boala, o agravează, ceea ce nu e deloc adevărat, dimpotrivă ne permite un diagnostic şi-un tratament corect”, a povestit prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, referindu-se la un caz pe care l-a întâlnit recent şi anume o pacientă căreia i s-a extirpat tumora la sân cu anestezie locală într-un cabinet medical, fără să i se fi făcut puncţie biopsie înainte.

 ,,În România de azi s-a făcut această intervenţie chirurgicală. Nu e normal fără puncţie biopsie să faci o intervenţie chirurgicală sau un tratament fără un diagnostic complet”, a atras atenţia prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurg cu vastă experienţă în domeniul oncologiei.

Adesea este folosită sintagma „Cancerul nu aşteaptă. Nu este timp”, dar renumitul profesor spune că atunci când e vorba de zile sau săptămâni, s-a demonstrat că n-are nicio importanţă

,,Nu trebuie să treacă luni de zile până la operaţie”, a argumentat medicul, spunând că este mult mai important să faci investigaţiile corecte, să ai un diagnostic clar, decât să faci precipitat un tratament sau mai ales o intervenţie chirurgicală.

Inaintaşul medicului, renumitul profesor Alexandru Trestioreanu ţinea cursuri la Institutul Oncologic Bucureşti despre cancer în general şi despre cancerul mamar în special şi vorbea despre motivele pentru care cancerul mamar se diagnostichează târziu. Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru a recunoscut că cele trei motive despre care vorbea profesorul său au rămas valabile şi astăzi.

Un motiv este din cauza bolii, care nu doare, nu dă semne decât foarte, foarte târziu. ,,În lumea civilizată boala asta se descoperă devreme, când are milimetri. Şi noi tratăm din fericire multe astfel de cazuri foarte puţin avansate la femeile care fac de rutină investigaţii, ecografie, mamografie, RMN. Dar de cele mai multe ori, dacă întreb Când aţi făcut o mamografie?, răspunsul e Niciodată. Evoluţia bolii e tăcută, mută”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Blidaru.

De cele mai multe ori femeile care merg la consultaţii se plâng de dureri la sân şi sunt speriate de cancer, dar adesea aceste dureri nu sunt legate de un cancer.

Al doilea motiv este din cauza pacientului, care deşi vede că-i ceva anormal, nu se duce şi face nimic. ,,E greu să te duci la doctor, când nu ai nimic, e greu să te duci la doctor când eşti speriat că ai avea ceva”, a spus medicul.

Al treilea motiv din cauza căruia diagnosticul este pus târziu este medicul, a atras atenţia prof. univ. dr. Alexandru Blidaru:

,,Văd paciente care au făcut o ecografie sau care au făcut o mamografie şi cărora li se spune că nu-i nimic şi de fapt e o boală care a fost trecută cu vederea,” a precizat specialistul, semnalând că în croitorie trebuie să măsori de două ori şi să tai o dată, dar ,,chirurgia e mai mult decât croitorie. De asta facem de-atâtea ori investigaţii, ca să nu greşim şi ca să alegem ce e mai bine pentru pacientă.

viewscnt