Noile medicamente lansate anul trecut de către companiile farmaceutice pe piaţa din Statele Unite au avut preţuri mai mari cu 35%, în medie, faţă de cele lansate în 2022, în principal ca urmare a intrării pe piaţă a unor terapii scumpe pentru boli rare, arată o analiză realizată de agenţia Reuters.
Astfel, preţul median de listă (care nu ţine cont de reducerile oferite în urma negocierilor cu societăţile de asigurări de sănătate) a fost de circa 300.000 de dolari în 2023, fiind luate în calcul 47 de molecule noi lansate pe piaţă în 2023.
Spre comparaţie, în 2022, preţul median a fost de 222.000 de dolari, iar în 2021 - de 180.000 de dolari.
În 2022 şi 2023, peste jumătate dintre medicamentele noi autorizate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru punere pe piaţa din SUA au fost orfane, fiind dezvoltate pentru boli care afectează mai puţin de 200.000 de pacienţi americani.
Cum aceste medicamente se adresează unui număr redus de pacienţi, iar dezvoltarea lor a fost costisitoare, de obicei preţul lor este mult mai ridicat decât în cazul altor terapii.
Cu toate acestea, anumiţi experţi se îndoiesc că preţurile atât de ridicate sunt justificate cu adevărat din punct de vedere economic. "Preţurile se tot duc în sus şi iar în sus, fără un motiv clar care să le justifice", afirmă Dan Ollendorf, director ştiinţific în cadrul Institute for Clinical and Economic Review (ICER), citat de Reuters.
Potrivit expertului, multe dintre medicamentele lansate nu au multe alternative terapeutice, ceea ce le oferă producătorilor o putere ridicată de negociere.
Analiza Reuters a luat în calcul 55 de noi medicamente autorizate de către FDA în 2023, faţă de 37 în 2022. În plus, divizia de produse biologice a FDA a autorizat 17 noi medicamente, inclusiv terapii genetice. Analiza a exclus, însă, vaccinurile, medicamentele care nu au fost încă puse efectiv pe piaţă şi anumite medicamente folosite în perioade specifice, precum antiviralul Paxlovid pentru pacienţii cu Covid-19.
Astfel, lista finală luată în calcul a inclus doar 47 de medicamente lansate în 2023. Dintre acestea, medicamentul cel mai scump, conform preţului de listă, a fost Veopoz (pozelimab-bbfg), dezvoltat de compania Regeneron pentru boala Chaple - 1,8 milioane de dolari pentru tratamentul necesar pentru un an.
La polul opus, cel mai ieftin medicament pus pe piaţa din SUA în 2023 a fost Brenzavvy (bexagliflozin), dezvoltat de TheracosBio pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 - 576 de dolari pentru tratamentul necesar pentru un an.
Strategia de piaţă a TheracosBio este de a pune pe piaţa medicamente pentru afecţiuni foarte răspândite la preţuri mult mai mici decât cele ale concurenţei.
În privinţa terapiilor genice, care se administrează într-o singură doză, preţurile celor lansate în 2023 au variat între 2,2 milioane de dolari pentru Casgevy (pentru siclemie), dezvoltat de Vertex, şi 3,2 milioane de dolari pentru Elevydis (distrofie musculară Duchenne), dezvoltat de Sarepta.