O clasă de antibiotice numite aminoglicozide ar putea fi un tratament promiţător pentru demenţa frontotemporală, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Kentucky. Demenţa frontotemporală este a doua cea mai frecventă demenţă, după cea din boala Alzheimer şi cel mai frecvent tip de demenţă cu debut precoce.
De obicei începe între 40 şi 65 de ani şi afectează lobii frontali şi temporari ai creierului, ceea ce duce la schimbări de comportament, dificultăţi de vorbire şi scriere, dar şi la deteriorarea memoriei.
Un grup de cercetători, condus de Haining Zhu, profesor în Departamentul de Biochimie moleculară şi celulară din Marea Britanie, a descoperit că un subgrup de pacienţi cu demenţă frontotemporală prezintă o mutaţie genetică specifică care împiedică celulele creierului să facă o proteină numită progranulină. Absenţa acestei protein este legată de boală.
Oamenii de ştiinţă au constatat că două antibiotice specifice aminoglicozidelor - Gentamicin şi G418 - au fost eficiente în fixarea mutaţiei şi în crearea proteinei funcţionale de progranulină. După adăugarea de molecule de Gentamicină sau G418 la celulele afectate, nivelul proteinei de progranulină a fost recuperat până la aproximativ 50 până la 60%.
Matthew Gentry, unul dintre co-autorii studiului e de părere că adăugarea unei molecule mici de antibiotice celulelor ar putea„ păcăli maşina celulară” pentru a face progranulină”, potrivit ScienceDaily.com.
Aceste rezultate ar putea fi promiţătoare pentru dezvoltarea drogurilor. În prezent, nu există terapii eficiente pentru niciun tip de demenţă. După această dovadă preclinică a studiului, următorul pas este studierea efectelor antibioticelor asupra şoarecilor care au mutaţia care provoacă demenţa frontotemporală.
Un alt pas ar fi acela de-a dezvolta noi compuşi din Gentamicin şi G418, care ar putea fi mai siguri şi mai eficienţi. Deşi Gentamicina este un medicament aprobat de FDA, utilizarea sa clinică este limitată, deoarece este asociată cu o serie de reacţii adverse adverse.
,,Acesta este un stadiu incipient al studiului, dar oferă o dovadă importantă a conceptului că aceste aminoglicozide şi derivaţii lor pot fi o cale terapeutică pentru demenţa frontotemporală ", a precizat Haining Zhu.
Rezultatele au fost publicate recent în revista Human Molecular Genetics. Recent, oamenii de ştiinţă de la MIT au descoperit că superantibioticele obţinute prin sinteza chimică sunt eficiente împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.