PRIMER consideră că suprareglementarea şi lipsa de transparenţă denaturează concurenţa pe piaţa românească a medicamentelor

PRIMER consideră că suprareglementarea şi lipsa de transparenţă denaturează concurenţa pe piaţa românească a medicamentelor

Suprareglementarea şi lipsa de transparenţă denaturează concurenţa pe piaţa românească a medicamentelor, iar produsele cele mai scumpe au poziţie dominantă şi blochează accesul la medicamentele ieftine, a precizat Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reprezintă interesele producătorilor interni de medicamente.

Reacţia vine după ce Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză privind modul în care se realizează producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare.

Patronatul consideră că piaţa medicamentelor este un "domeniu in care suprareglementarea, lipsa de transparenţă şi influenţele diverselor grupuri au acţionat contrar intereselor pacienţilor români, care nu-si găsesc tratamentele necesare, şi fabricanţilor de medicamente din ţară, care au pierdut din competitivitate", arată comunicatul.

Din 2009 şi până în prezent, reglementările din domeniul medicamentelor date de autorităţi - precum metodologia de calcul a preţurilor la medicamente, taxa clawback, includerea de medicamente noi în sistemul de compensare şi aprobarea listei corespunzătoare medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi contractul cadru - "au denaturat competiţia liberă şi au creat premisele unei poziţii dominante a medicamentelor scumpe care blochează accesul medicamentelor generice ieftine, fabricate în România, făcând statul român captiv şi şantajabil de către anumiţi producători", a declarat directorul executiv al PRIMER, Dragoş Damian.

Patronatul acuză că, ca urmare a acestor reglementări, producătorii din ţară retrag sute de medicamente ieftine şi sunt obligaţi să frâneze numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare şi retehnologizare.

"Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în 2006 se fabricau în ţară pentru desfacere pe piaţa internă 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani, deşi piaţa medicamentelor s-a dublat în acest interval", a precizat Damian.

Patronatul PRIMER reprezintă interesele a 16 dintre cele mai importante companii care fabrică medicamente în România: AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma şi VIM Spectrum.

viewscnt