Dr. Mihaela Andreescu despre Covid-19: În lipsa unui protocol, majoritatea medicilor nu vor folosi anticoagulante

Dr. Mihaela Andreescu despre Covid-19: În lipsa unui protocol, majoritatea medicilor nu vor folosi anticoagulante

Un procent important de pacienţi infectaţi cu Covid-19 va dezvolta pe parcursul evoluţiei bolii, complicaţii trombotice, acesta fiind şi motivul pentru care pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare sunt printre cei mai vulnerabili în faţa SARS-CoV-2. Dr. Mihaela Andreescu, medic primar hematolog la Spitalul Clinic Colentina, a precizat pentru 360medical.ro că ,,de vreme ce rezultatele de până acum indică trombozele ca fiind o complicaţie frecventă a evoluţiei bolii la aceşti pacienţi, anticoagularea trebuie adăugată în protocolul de tratament, pe lângă medicaţia deja existentă, acolo unde există indicaţie” şi, prin urmare, pledează pentru introducerea anticoagulantelor în protocolul de tratament Covid-19.

Medicul hematolog a explicat din perspectiva specialităţii sale medicale ce mecanisme sunt implicate în COVID-19, cum acţionează coronavirusul la nivelul celulelor endoteliale din vasele de sânge, arătând şi ce atitudine terapeutică adoptă colegii din alte ţări.

,,Necropsiile efectuate la pacienţii decedaţi cu COVID-19 au relevat în multe cazuri infectarea directă a celulelor endoteliale de către virus şi leziuni de endotelită. (…) Ceea ce se întâmplă în infecţia COVID-19 este o vasoconstricţie importantă care duce la ischemie la nivelul organelor, inflamaţie însoţită de edem tisular şi un status procoagulant. Un alt rol în vasculita generalizată îl pare a avea nivelul crescut de lipoproteină a, cunoscută a se corela cu afecţiunile cardiovasculare. (…)Se pare că nivelele de lipoproteină a pot creşte substanţial, până la aproximativ 100%, ca răspuns la nivelele crescute de IL-6 care au fost raportate la aceşti pacienţi”, a precizat dr. Mihaela Andreescu.

Medicul hematolog susţine că în plus, la aceşti pacienţi s-a întâlnit un titru mare de anticorpi antifosfolipidici, iar sindromul antifosfolipidic este un status procoagulant important al organismului, care se însoţeşte de foarte multe ori tromboze recurente.

În opinia specialistei, dacă anticoagularea nu este contraindicată, ea trebuie indicată la toţi pacienţii cu COVID-19.

,,Dacă nu avem protocol, o parte din medici vor folosi anticoagulante, dar majoritatea nu. Părerea mea este că ar trebui să ne aliniem la ghidurile internaţionale care în prezent au introdus anticoagularea în protocoalele lor nu numai la pacientul din terapie (aşa cum este în prezent în România) şi să se introducă la nivel naţional anticoagulantul în protocol”, a precizat medicul pentru 360medical.ro, care se arată optimist, sperând ca în câteva zile protocolul să fie actualizat şi să conţină şi anticoagulante.

În urmă cu două zile, dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara şi membru în Comisia Naţională de Management Clinic şi Epidemiologic al Covid-19, a declarat, potrivit Agerpres, că a introdus un nou protocol în tratarea pacienţilor cu Covid-19 prin administrarea de anticoagulante alături de antivirale, după ce s-a constatat că multe dintre decese au fost cauzate de tromboze.

Echipa Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara a luat această decizie după ce a primit o serie de informaţii medicale, legate de mecanisme patogenice şi noi studii legate de acestea.

„S-a remarcat că o mare parte din pacienţi prezintă probleme la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral şi poate şi al altor organe şi că, de fapt, una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele. (…). M-am gândit să introduc în protocolul nostru şi terapia patogenică, cât mai devreme, pentru a evita aceste complicaţii, întrucât s-a constatat că, cu cât se acţionează mai devreme, cu atât riscul de a se trece în forme grave scade. Şi atunci, am creat acest protocol care, pe lângă antivirale, conform protocolului naţional, prezintă şi antiinflamatorii steroidiene şi anticoagulante”, a explicat, dr. Virgil Musta.

viewscnt