Niveluri scăzute de omega-3, risc mai mare de psihoză

Niveluri scăzute de omega-3, risc mai mare de psihoză

Adolescenţii cu niveluri mai ridicate de acid gras omega-3 în sânge au riscuri mai mici de a dezvolta tulburări psihotice la vârsta adultă, arată un nou studiu, care sugerează că omega-3 ar putea avea un efect preventiv potenţial de reducere a riscului de psihoză.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină şi Ştiinţe ale Sănătăţii (RCSI) au urmărit peste 3.800 de persoane înrolate în studiul asupra sănătăţii Bristol’s Children of the 90s. Acestea au fost evaluate pentru tulburarea psihotică, tulburarea depresivă şi tulburarea de anxietate la vârsta de 17 şi 24 de ani. În timpul acestor evaluări, li s-au recoltat probe de sânge, iar cercetătorii au măsurat nivelurile de acizi graşi omega-6, care cresc în general inflamaţia în organism, şi acizii graşi omega-3, care reduc în general inflamaţia.

În momentul de faţă există puţine dovezi că acizii graşi au fost asociaţi cu tulburări mentale la vârsta de 17 ani, dar cercetătorii au descoperit că tinerii de 24 de ani cu tulburare psihotică, tulburare depresivă şi tulburare de anxietate generalizată au avut niveluri mai ridicate de omega-6 decât omega-3 comparativ cu cei fără aceste tulburări.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că tinerii în vârstă de 24 de ani cu tulburare psihotică au un nivel mai scăzut de DHA, un acid gras omega-3 care se găseşte în mod obişnuit în peşte sau în suplimentele alimentare comparativ cu tinerii în vârstă de 24 de ani fără tulburări psihotice.

Într-un grup de peste 2.700 de persoane care au fost urmărite în timp, adolescenţii cu niveluri mai ridicate de DHA la vârsta de 17 ani au avut cu 56% mai puţine şanse de a dezvolta tulburări psihotice şapte ani mai târziu. Acest lucru sugerează că DHA în adolescenţă poate avea un efect preventiv potenţial de reducere a riscului de psihoză la vârsta adultă timpurie.

Aceste rezultate au rămas consistente atunci când au fost luaţi în considerare alţi factori precum sexul, indicele de masă corporală, fumatul de tutun şi statutul socio-economic.

„Studiul trebuie reprodus, dar dacă rezultatele sunt consecvente, aceste rezultate ar sugera că aportul alimentar îmbunătăţit de acizi graşi omega-3 în rândul adolescenţilor, cum ar fi prin consumul peştilor graşi, precum macroul, i-ar putea împiedica pe unii oameni să dezvolte psihoză", a declarat profesorul David Cotter, autor principal al studiului şi profesor de psihiatrie moleculară la RCSI.

Rezultatele ar putea ridica, de asemenea, întrebări cu privire la relaţia dintre dezvoltarea tulburărilor de sănătate mintală şi acizii graşi omega-6, care se găsesc de obicei în uleiurile vegetale.

„Trebuie să facem mai multe cercetări pentru a afla despre mecanismele din spatele acestui efect, dar ar putea fi legat de reducerea inflamaţiei în timpul adolescenţei”, a spus dr. David Mongan, primul autor al studiului.

Un alt studiu arăta că Omega-3 reduce severitatea astmului la copii, în timp ce Omega-6 agravează simptomele.

viewscnt