Un medicament experimental pentru Alzheimer s-a dovedit sigur, în testele de toxicitate, şi a crescut nivelul unui tip de celule imunitare care ajută la prevenirea neuroinflamaţiei la pacienţii cu boala Alzheimer înscrişi într-un studiu mic, de etapă intermediară, potrivit rezultatelor prezentate marţi la cea de-a 17-a Conferinţă privind studiile clinice în boala Alzheimer (CTAD24), care se desfăşoară între 29 octombrie - 1 noiembrie la Madrid, în Spania.
Alzheimer este o boală progresivă, în care simptomele demenţei se agravează treptat pe parcursul mai multor ani. În stadiile incipiente, pierderile de memorie sunt uşoare, dar în stadiile avansate ale bolii Alzheimer, persoanele îşi pierd capacitatea de a purta o conversaţie şi de a reacţiona la mediul înconjurător.
Alzheimer este a şasea cauză principală de deces în rândul tuturor adulţilor şi a cincea cauză principală pentru persoanele în vârstă de 65 de ani sau mai mult.
În medie, o persoană cu Alzheimer trăieşte între 4 şi 8 ani de la diagnosticare, dar poate trăi până la 20 de ani, în funcţie de alţi factori, potrivit Asociaţiei Americane pentru Alzheimer şi Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).
Medicamentul anticorp COYA 301, care face parte din clasa de tratament IL-2 (interleukină-2), urmăreşte să sporească funcţia celulelor imune T reglatoare (Tregs), care suprimă răspunsurile imune.
Un studiu a evaluat în mod specific modificările nivelurilor acestor celule Tregs, pentru a evalua impactul medicamentului asupra afecţiunii debilitante care afectează creierul.
Într-un studiu, condus de dezvoltatorul medicamentului experimental, compania americană de biotehnologie Coya-Therapeutics, 38 de participanţi cu boala Alzheimer au fost randomizaţi pentru a primi doze mici de medicament, injectate sub pielei, la fiecare două sau patru săptămâni.
Directorul de afaceri şi viitorul director general, Arun Swaminathan, a declarat că compania are în vedere un studiu mai amplu cu medicamentul, cu doză administrată o dată pe lună, după discuţii cu Asociaţia Alzheimer, Fundaţia Gates şi alţi parteneri strategici.
„Într-un studiu de cinci luni, am fost deja în măsură să vedem ceea ce ar fi considerat îmbunătăţiri semnificative din punct de vedere clinic ale cogniţiei”, a declarat Swaminathan într-un comunicat.
În timp ce rolul Tregs nu este pe deplin înţeles în boala Alzheimer, o creştere a acestor celule este asociată cu efecte neuroprotectoare.
Compania a declarat că pacienţii trataţi cu medicamentul au prezentat rate mai ridicate de reacţii la locul de injectare comparativ cu placebo, dar acestea nu au necesitat intervenţii majore.
Compania de biotehnologie cu sediul în Houston, Texas, a precizat că tratamentul cu medicamentul experimental o dată pe lună a arătat o uşoară îmbunătăţire a funcţiei cognitive şi, de asemenea, a îmbunătăţit nivelurile de beta-amiloid din creier şi lichidul spinal.
În prezent, medicamentele Leqembi (lecanemab-irmb), de la producătorul japonez de medicamente Eisai şi partenerul său, grupul american Biogen, şi tratamentul intravenos Kisunla (donanemab-azb), de la producătorul american Eli Lilly, sunt aprobate în Statele Unite pentru boala Alzheimer în stadiu incipient, concepute pentru a elimina din creier o proteină legată de boală numită beta-amiloid.
În Europa, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) reexaminează aplicaţia de autorizare de punere pe piaţă în Uniunea Europeană (UE) a medicamentului lecanemab pentru Alzheimer, un tratament care a dovedit în studii clinice încetinirea declinului cognitiv.
Conferinţa „Studii clinice privind boala Alzheimer” (CTAD) este o reuniune axată în întregime pe studiile terapeutice privind maladia Alzheimer, la care liderii-cheie în cercetarea bolii din industrie şi mediul academic se reunesc şi formează parteneriate cu obiectivul de a accelera dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru combaterea bolii.
A 17-a conferinţă anuală CTAD are loc la Madrid (Spania) în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie 2024.