Adulţii care se confruntă cu probleme de greutate între 20 şi 40 de ani au risc crescut de-a muri mai devreme. Despre deces prematur se poate vorbi şi în cazul celor care slăbesc de la vârsta mijlocie până la vârsta adultă târzie.
de Alexandra Mănăilă
Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Huazhong din Wuhan, China, sugerează că menţinerea greutăţii normale pe parcursul vârstei adulte reduce riscul de deces timpuriu.
Ei au analizat datele a peste 36.000 de adulţi, cu vârste de 40 de ani şi mai mult, care au făcut parte dintr-un studiu de sănătate din Statele Unite ale Americii în perioadele 1988-1994 şi 1999-2014.
Greutatea şi înălţimea participanţilor au fost verificate la începutul studiului, iar greutatea a fost raportată la 25 de ani şi la vârsta mijlocie (vârsta medie: 47 ani). Peste 12 ani, s-au constatat 10.500 de decese din orice cauză.
Îngrăşare vs. slăbire
Oamenii de ştiinţă au concluzionat că persoanele obeze de-a lungul vârstei adulte au avut cel mai mare risc de moarte timpurie. Cei care erau supraponderali de-a lungul vârstei adulte aveau un risc uşor mai mare faţă de cei cu greutate normală.
Interesant este că doar cei care au crescut în greutate au avut un risc mai mare de moarte prematură faţă cei care au menţinut o greutate normală. Cei care au pierdut în greutate la vârsta adultă tânără până la mijlocie nu au avut în mod semnificativ un risc de deces mai mare.
Însă pe măsură ce oamenii îmbătrâneau, legătura dintre creşterea în greutate şi riscul de deces scădea, în timp ce asocierea dintre riscul de deces şi pierderea în greutate de la vârsta mijlocie până la vârsta adultă târzie a devenit mai puternică şi semnificativă.
„Obezitatea stabilă de-a lungul vârstei adulte, creşterea în greutate de la vârsta adultă tânără la mijlocie şi pierderea în greutate de la vârsta adultă mijlocie până la vârsta târzie au fost asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, au spus cercetătorii, potrivit siteului WebMD.com.
"Globezitate", un fenomen îngrijorător
În Statele Unite, 36% dintre bărbaţi şi 38% dintre femei au fost consideraţi obezi în 2016, potrivit cercetătorilor chinezi. La nivel mondial, sunt peste 670 de milioane de oameni care au probleme cu greutatea, iar numărul persoanelor predispuse la obezitate este în continuă creştere.
Oamenii de ştiinţă din lumea întreagă s-au orientat spre genetică pentru a vedea în ce măsură obezitatea se transmite de la o generaţie la alta şi în ce fel terapiile genice ar putea trata boala.
În ceea ce priveşte studiul chinezilor, „rezultatele evidenţiază importanţa menţinerii greutăţii normale pe toată perioada adultă, în special prevenirea creşterii în greutate la vârsta adultă timpurie, pentru prevenirea deceselor premature în viaţa ulterioară”, au subliniat specialiştii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Huazhong din Wuhan.