Tromboliza intravenoasă realizată după intervalul considerat maxim de 4,5 ore de la accidentul vascular cerebral (AVC) îmbunătăţeşte rezultatele funcţionale pentru pacienţii cu ţesut cerebral recuperabil, conform unei meta-analize asupra datelor pacienţilor din trei studii.
Tromboliza intravenoasă efectuată în intervalul de 4,5 până la 9 ore după stabilirea atacului cerebral îmbunătăţeşte rezultatele funcţionale pentru pacienţii cu ţesut cerebral recuperabil identificat de imagistică, arată rezultatele analizei.
"Ţesutul cerebral viabil din zona de penumbră ar putea fi prezent la unii pacienţi pentru perioade extinse, probabil datorită fluxului bun colateral de la arterele înconjurătoare către ţesutul cerebral ameninţat de artera blocată. Până în prezent nu era cunoscut, însă, faptul că acest ţesut din zona de penumbră ar putea fi salvat atât de târziu prin deblocarea arterelor cu tromboliză", a spus dr. Geoffrey A. Donnan de la Melbourne Brain Center, Royal Melbourne Hospital, Australia, citat de Reuters.
Dr. Donnan şi colegii au investigat dacă tromboliza cu alteplază intravenoasă îmbunătăţeşte rezultatele funcţionale, în comparaţie cu placebo, în analiza lor a 414 pacienţi cu accident vascular cerebral ischemic ce au fost scanaţi prin cu perfuzie CT sau RMN perfuzie-difuzie.
Printre cei 403 de pacienţi cu angiografii evaluabile, nepotrivirea medie a perfuziei a fost de 47 mL, cu volumul mediu de hipoperfuzie critică de 64 mL şi volumul mediu de bază relativ mic de 8 mL.
La trei luni, 36%, adică 76din cei 211 pacienţii din grupul cu alteplază au ajuns la rezultatul primar de rezultate funcţionale excelente, în comparaţie cu 29% adică 58 din 199 de pacienţii din grupul placebo au afirmat autoriii studiului.
Proporţia de pacienţi ce au atins îmbunătăţiri funcţionale şi independenţă funcţională la trei luni şi cu îmbunătăţiri neurologice timpurii la 72 de ore a fost semnificativ mai mare în grupul cu alteplază decât în grupul cu placebo.
Hemoragia intracerebrală simptomatică a fost semnificativ mai comună cu alteplază (10/213, 5%) decât cu placebo (1/201, <1%), dar mortalitatea nu a fost diferită semnificativ între grupul cu alteplază (14%) şi grupul cu placebo (9%).
Rezultatele au fost similare într-o analiză separată a pacienţilor a căror nepotrivire a perfuziei a fost determinată folosind un software automatizat.
Beneficiile alteplazei observate în analiză s-au comparat favorabil cu cele raportate în primele 4,5 ore după stabilirea accidentului, au raportat cercetătorii.
Şi în România Ministerul Sănătăţii a extins la începutul acestui an programul prin intermediul căruia pacienţii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4,5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale până la 43 de spitale, care se află în 36 de judeţe şi în Bucureşti.