Planul de tratament în radioterapie

Planul de tratament în radioterapie
august 10 11:01 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Radioterapia reprezintă un tratament loco-regional în cazul tumorilor, ea făcând parte din tratamentul multidisciplinar al tumorilor alături de chirurgie, chimioterapie sau hormonoterapie. Pentru a ajunge să facă o astfel de terapie, pacientul trebuie să parcurgă mai mulți pași, urmând ca apoi echipa de medici să stabilească planul de tratament.

O sincronizare bună între specialistul în radioterapie, oncolog și chirurg va duce la efectuarea corectă a tratamentului oncologic, spre beneficiul pacientului. De altfel, această colaborare va continua pe tot parcursul perioadei în care pacientul este sub tratament.

Material realizat cu sprijinul dr. Ovidiu Păguțe, medic specialist radioterapie la clinica MedEuropa Constanța.

Radioterapia reprezintă un tratament loco-regional în cazul tumorilor, ea făcând parte din tratamentul multidisciplinar al tumorilor alături de chirurgie, chimioterapie sau hormonoterapie. Pentru a ajunge să facă o astfel de terapie, pacientul trebuie să parcurgă mai mulți pași, urmând ca apoi echipa de medici să stabilească planul de tratament.

Medicul specialist în radioterapie trebuie să știe care este extensia tumorii pentru a decide cu precizie modalitatea tehnică de administrare a tratamentului. Aceste cerințe de calitate au fost îndeplinite odată cu includerea modalităților imagistice moderne în practica de radioterapie, respectiv CT, RMN sau PET. Imaginile folosite în planificarea iradierii, de obicei obținute prin computer tomograf, identifică forma, mărimea și gradul de extensie a cancerului, dar permit și vizualizarea organelor sănătoase din jurul tumorii.

Pacientul efectuează un computer tomograf de planning, care este asemănător cu un computer tomograf de diagnostic, diferența constând în poziționarea acestuia pe anumite sisteme de contenție. Acestea au rolul de a ține pacientul cât mai fix, astfel încât reproductibilitatea poziției acestuia va fi identică cu cea în timpul ședințelor de tratament. Este foarte importantă poziționarea pacientului. Trebuie să fie cât mai fidelă la ședințele de radioterapie, dacă nu chiar identică cu cea pe care a efectuat-o la computerul tomograf deoarece aceasta asigură o mai bună distribuție a dozei de radiații în volumul tumoral și nu în organele la risc sau organele adiacente tumorii. Ulterior, medicul va stabili pe imaginile achiziționate de la computer tomograf volumul tumoral pe care dorește să-l iradieze, la fel și în cazul ariilor ganglionare, care sunt invadate sau sunt în risc de a fi invadate de tumoră.

Tratamentul cancerului este unul multidisciplinar, adică implică o echipă formată din specialiști din mai multe domenii, astfel încât o sincronizare bună între specialistul în radioterapie, oncolog și chirurg va duce la efectuarea corectă a tratamentului oncologic, spre beneficiul pacientului. De altfel, această colaborare va continua pe tot parcursul perioadei în care pacientul este sub tratament.

Orice ședință de radioterapie este precedată de anumite pregătiri, diferite în funcție de localizarea tumorii. Spre exemplu, unii pacienți trebuie să aibă vezica urinară plină sau să iasă cu scaunul înainte de ședința de radioterapie, tocmai pentru ca reproductibilitatea organelor interne să fie aceeași ca în timpul computerului tomograf de planning. De asemenea, acest lucru este esențial și pentru a putea reduce posibilele efecte secundare la limitele acceptate.

Din fericire, avansul tehnologic permite un tratament mai bun și mai eficient. Comparativ cu tehnicile 3D, 2D sau radioterapia livrată cu ajutorul aparatelor de cobalt, tehnicile moderne de care dispunem în acest moment, IMRT și VMAT, ne permit să administrăm o doză mult mai mare în volumul tumoral, dar în același timp protejând la maximum organele adiacente tumorii, reducând astfel efectele adverse acute și efectele tardive. Timpul foarte scurt al ședinței de iradiere prin tehnica VMAT poate fi în beneficiul pacienților ce nu pot menține o poziție pe o masă plană sau au anumite dificultăți. Astfel, planul de tratament în cazul unui pacient care are nevoie de radioterapie va ține cont atât de tipul tumorii, cât și de stadiul bolii și posibilitatea apariției unor efecte adverse.