Câţi bani s-au cheltuit pentru programele naţionale de sănătate publică în 2023

Câţi bani s-au cheltuit pentru programele naţionale de sănătate publică în 2023

România are două categorii de programe naţionale de sănătate: programele naţionale de sănătate curative, finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), şi cele de sănătate publică, finanţate de Ministerul Sănătăţii. Aceste programe au fost reorganizate în 2022. Pentru 2023, Ministerul Sănătăţii a stabilit un buget de 1,33 miliarde lei pentru cele 13 programe naţionale de sănătate publică, cele mai mari sume fiind alocate pentru programul de vaccinare şi pentru cel de control al infecţiei HIV/SIDA. Bugetul rectificat publicat de minister arată că sumele cheltuite efectiv au fost mai mici decât cele stabilite în bugetul aprobat, însă există mari diferenţe de la un program la altul. 

Bugetul iniţial a fost aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 846/2023), iar cel rectificat prin ordinul 4.339/2023, publicat în 29 decembrie în Monitorul Oficial.

Noul ordin prevede că valoarea totală a bugetului programelor naţionale de sănătate publică a fost de 1,247 miliarde lei în 2023, în scădere atât faţă de anii trecuţi, cât şi faţă de bugetul aprobat iniţial.

Cea mai mare sumă - 485,6 milioane lei - a fost cheltuită pentru programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA (38,9% din bugetul total al programelor naţionale de sănătate publică), bugetul rectificat majorând semnificativ acest buget, cu 84%, de la 263,3 milioane lei în bugetul iniţial.

A doua cea mai mare finanţare - 383,6 milioane lei - a fost alocată pentru programul naţional de vaccinare (30,8% din bugetul total al programelor naţionale de sănătate publică), însă bugetul rectificat a reduc finanţarea pentru vaccinare cu 40 milioane lei faţă de nivelul prevăzut în bugetul iniţial (423,6 milioane lei).

De asemenea, în bugetul rectificat a fost redusă semnificativ finanţarea pentru programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, de la 80,7 milioane lei la 54,3 milioane lei.

Pentru programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei a fost alocată o sumă de 30,6 milioane lei în bugetul rectificat, aproape dublă faţă de cea stabilită iniţial (16 milioane lei).

De asemenea, programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă a fost finanţat cu 2,57 milioane lei (în creştere de la 1,08 milioane lei în bugetul iniţial), programul naţional de securitate transfuzională – cu 129,5 milioane lei (în creştere de la 70 milioane lei), iar cel de screening pentru cancerul de col uterin – cu 2,73 milioane lei (în creştere de la 1,2 milioane lei).

Celelalte programe au avut următoarele bugete: programul naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică – 1,1 milioane lei, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană – 98,1 milioane lei, programul naţional de evaluare a statusului vitaminei D – 869.000 lei, programul naţional de tratament dietetic pentru boli rare – 1,85 milioane lei, programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate – 1,2 milioane lei - şi programul naţional de sănătate a femeii şi copilului – 28,6 milioane lei.

viewscnt