România se află în plin sezon al infecţiilor respiratorii, iar ultimele date oficiale arată o creştere semnificativă a numărului de cazuri. Doar săptămâna trecută au fost raportate peste 120.000 de cazuri de infecţii respiratorii şi 18 decese din cauza gripei. În cazul în care tendinţa se menţine şi săptămâna aceasta, autorităţile ar putea declara stare de alertă epidemiologică, pentru a ajuta spitalele să facă faţă situaţiei.
De la începutul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a înlocuit declararea epidemiei de gripă cu cea de stare de alertă epidemiologică, în condiţiile în care legislaţia, modificată după debutul pandemiei de Covid-19, impunea introducerea de restricţii pentru populaţie în caz de epidemiei.
Joi, ministrul Sănătăţii a prezentat opţiunile actuale.
"În cazul în care se înregistrează, timp de 3 săptămâni consecutiv, o depăşire a mediei multianuale, se poate lua decizia de a declara o stare de urgenţă epidemică [alertă epidemică, n.r.], aşa s-a întâmplat şi anul trecut. Nu este nimic senzaţional în chestiunea asta, doar că unităţile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mai mare de pacienţi, trebuie să limităm (...) circulaţia în spitale", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.
Ministerul Sănătăţii va oferi unităţilor sanitare medicamente antivirale şi va monitoriza stocurile existente, în funcţie de necesităţi.
Totuşi, ministrul consideră că România este aproape de vârful sezonului de infecţii respiratorii, ceea ce înseamnă că în următoarele săptămâni se aşteaptă o scădere a numărului de cazuri.
"Opinia mea (...) este că va mai exista o uşoară creştere, faţă de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă, pentru că avem experienţa fiecărui an, iar aceste vârfuri ale numărului de cazuri sunt cam de trei săptămâni. Anul trecut, sezonul a debutat cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an", a mai spus Alexandru Rafila.