Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului a fost votat anul trecut în Parlament şi promulgat de preşedinte în noiembrie 2022, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2023 prin lege. Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii a anunţat “corectarea” Planului la doar 5 luni de la intrarea în vigoare. În primă fază, Ministerul Sănătăţii a pregătit un nou plan, cu nume schimbat – Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului (PNCC), în loc de Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România, cum este denumirea aprobată prin Legea nr. 293/2022 (pentru prevenirea şi combaterea cancerului). Ulterior, ministerul a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă care modifică atât Legea nr. 293/2022, prin care a fost aprobat planul, cât şi prevederi ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Între timp, asociaţiile de pacienţi au organizat un protest în faţa Ministerului Sănătăţii din cauza faptului că Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului nu este aplicat de la 1 iulie, aşa cum prevede Legea nr. 293/2022.
Premierul a intervenit joi în această dezbatere, solicitând ministrului Sănătăţii să finalizeze toate proiectele de acte normative pentru punerea în aplicare a Planului.
"Domnule ministru Rafila, şi dumneavoastră vă aflaţi tot contratimp cu adoptarea normelor la Planul naţional de luptă împotriva cancerului. Înţeleg că tot ansamblul legislativ ce însumează aceste norme este deja pus în transparenţă publică. Aşadar, săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în şedinţa de guvern", a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.
Declaraţia sugerează că săptămâna viitoare va fi adoptată de către guvern ordonanţa propusă de Ministerul Sănătăţii, care modifică Planul naţional de combatere a cancerului.
În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii trebuie să finalizeze normele de aplicare pentru legislaţia modificată, care se adoptă prin ordin al ministrului Sănătăţii. Aceste norme nu au fost încă publicate în transparenţă publică.
Proiectul de ordonanţă propus de Ministerul Sănătăţii şi care ar putea fi adoptat săptămâna viitoare în şedinţa Executivului modifică mai multe prevederi ale Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, începând cu modul de finanţare.
Astfel, proiectul de act normativ prevede că Planul va fi finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerul Sănătăţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), după caz.
Varianta în vigoare stabileşte că “Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se finanţează în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat”.
Proiectul de ordonanţă elimină o prevedere importantă a Legii nr. 293/2022, care stabileşte că “suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.
Mai mult, proiectul elimină şi prevederea potrivit căreia “sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România necheltuite în anul în curs sau în perioada de implementare se reportează pentru anul următor, respectiv pentru următorul plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului”.
În varianta propusă acum de minister, “fondurile necesare pentru acordarea şi decontarea la nivelul realizat, a serviciilor şi investigaţiilor medicale prevăzute în cadrul Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, se aprobă prin legile bugetare anuale, atât în bugetul FNUASS cât şi în bugetul Ministerului Sănătăţii”.
Alte modificări vizează dezvoltarea unui nou subprogram de testare genetică, care să permită introducerea de noi paneluri de testare genetică în funcţie de medicamentele ţintite care intră în rambursare ca urmare a negocierii şi încheierii unor contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.
Proiectul prevede şi introducerea radioterapiei stereotactice în completarea celorlalte metode de radioterapie care sunt deja rambursate din FNUASS, în cadrul Programului Naţional de Oncologie, subprogramul de radioterapie.
În proiectul de ordonanţă, Ministerul Sănătăţii propune abrogarea măsurilor de testare a biomarkerilor pentru diagnosticare, “întrucât aceste testări nu fac obiectul măsurilor preventive sau de diagnosticare, ci se realizează pentru pacienţii deja diagnosticaţi pentru includerea în tratamentul personalizat”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.