Ministerul Sănătăţii a intenţionat să majoreze pragul de promovare la concursul re rezidenţiat din 2022, însă a renunţat la măsură după o consultare cu studenţii la medicină din anii terminali şi absolvenţii care urmau să susţină examenul. Ministerul a impus creşterea pragului de promovare în acest an, de la 60% la 65%, prin noua metodologie a concursului, care a fost aprobată printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, publicat luni în Monitorul Oficial.
360medical.ro a prezentat proiectul de act normativ săptămâna trecută.
Concursul de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie va fi organizat anul acesta în data de 19 noiembrie, primele ordine de ministru necesare fiind deja aprobate.
Luni a devenit oficială şi metodologia de concurs din acest an, care prevede creşterea pragului de promovabilitate la 65% din punctajul maxim, de la 60% în anii trecuţi.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, măsura de creştere a pragului de promovare a fost luată după două serii de videoconferinţe cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, desfăşurate în 7 şi 18 septembrie.
“În urma acestor întâlniri s-a stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. În acest sens, cele 6 universităţi de medicină şi farmacie şi-au exprimat acordul scris”, menţiona referatul de aprobare al ordinului.
În anii precedenţi, pragul de promovare a fost de 60%. Totuşi, metodologia de concurs este în acest an similară cu cea din 2022.
Potrivit datelor publicate de minister, în promoţia 2023 au fost 3.674 de absolvenţi la medicină, 1.183 la medicină dentară şi 893 la farmacie.
“Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecţie a candidaţilor, mai ales în contextul în care cifrele de şcolarizare pentru domeniul medicină dentară, respectiv domeniul farmacie vor fi în corelaţie cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, precum şi Hotărârea Guvernului nr.403/4 mai 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I la data de 5 mai 2023, prin care pentru anul universitar 2023-2024 cifra de şcolarizare prin rezidenţiat a fost stabilită la 5.400 locuri şi posturi”, preciza documentul.
Valoarea taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie este de 500 de lei, ca şi în anii trecuţi.
Înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică sau prin ministerele cu reţea sanitară proprie.
În 2022, 10.330 de candidaţi s-au înscris la concursul de rezidenţiat (faţă de 12.564 de candidaţi la examenul din 2021).
În urma concursului de rezidenţiat din 20 noiembrie 2022, la domeniul medicină au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 scoase la concurs, astfel că Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să organizeze o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat în 14 mai 2023.