Rezidenţiat 2023: Ministerul Sănătăţii, nevoit să coboare pragul de promovare la 60% din cauza rezultatelor slabe la domeniul medicină

Rezidenţiat 2023: Ministerul Sănătăţii, nevoit să coboare pragul de promovare la 60% din cauza rezultatelor slabe la domeniul medicină

Concursul de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie a fost organizat duminică. Examenul se anunţa mai dificil pentru concurenţi, ca urmare a creşterii pragului de promovare la 65%, de la 60% în anii trecuţi. Însă rezultatele au fost sub aşteptări la domeniul medicină, unde şi concurenţa a fost cea mai mică, astfel că Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să coboare pragul de promovare la 60%, pentru a permite unui număr mai mare de candidaţi să poată începe rezidenţiatul. 

Până la data limită s-au înscris 10.194 de concurenţi la examenul de rezidenţiat, cel mai mic număr din 2019.

"Punctajul maxim realizat la sesiunea de rezidenţiat din domeniul medicină a fost de 936 puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului iniţial de 65%, este de 608 puncte. În această situaţie, ar fi putut alege un loc sau un post în specialitate maxim 3.696 candidaţi din cele 4.327 locuri disponibile", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Pentru a acoperi cât mai multe posturi şi locuri la concursul de rezidenţiat, în special în domeniile deficitare, precum medicină de familie, medicină de urgenţă sau ATI, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au aprobat marţi, prin ordin comun, scăderea pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori.

"Pregătirea din timp a unui număr suficient de specialişti reprezintă o prioritate a politicii de resurse umane a Ministerului Sănătăţii. Tinerii medici trebuie să aibă după absolvire un loc de muncă asigurat, iar pacienţii din România să beneficieze de îngrijire din partea generaţiilor viitoare de specialişti" a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat în comunicat.

Este al doilea an la rând când se înregistrează o rată de promovare slabă la concursul de rezidenţiat la domeniul medicină. În urma concursului de rezidenţiat din 20 noiembrie 2022, la domeniul medicină au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 scoase la concurs, astfel că Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să organizeze o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat în 14 mai 2023.

La fel ca în anii trecuţi, concursul s-a desfăşurat în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Din cei 10.194 de candidaţi la concursul de rezidenţiat din 19 noiembrie 2023, la domeniul Medicină s-au înscris în total 5.733 de candidaţi la nivel naţional, la Medicină Dentară – 2.331, iar la Farmacie – 2.130.

Aceştia au la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie. Astfel, cea mai mare concurenţă a fost la domeniul farmacie (5,2 candidaţi pe un loc/post), urmat de medicină dentară (4,2 candidaţi), în timp ce la medicină au fost doar 1,3 candidaţi pentru un loc sau post.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor sau posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.

viewscnt