România are două categorii de programe naţionale de sănătate: programele naţionale de sănătate curative, finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), şi cele de sănătate publică, finanţate de Ministerul Sănătăţii. Aceste programe au fost reorganizate în 2022. Un nou program urmează să fie înfiinţat în curând, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de CNAS.
Noul program propus este Programul naţional de îngrijiri paliative şi va fi al 17-lea program finanţat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), administrat de CNAS.
Înfiinţarea noului program naţional este prevăzut într-un proiect de hotărâre de guvern (HG) elaborat de CNAS, care modifică şi completează HG nr. 423/2022 (privind aprobarea programelor naţionale de sănătate).
"Programul naţional de îngrijiri paliative care are ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului cu boli cronice progresive în stadii avansate şi în stadii terminale prin: asigurarea serviciilor de îngrijiri paliative la domiciliu, asigurarea serviciilor specializate de îngrijiri paliative în ambulatoriu, asigurarea serviciilor de îngrijiri paliative în regim de spitalizare de zi; asigurarea serviciilor de îngrijiri paliative de către echipe mobile dedicate în unităţile sanitare cu paturi care nu au în structură paturi de spitalizare de zi sau secţii/compartimente de îngrijiri paliative", arată autorii proiectului, în nota de fundamentare.
În plus, programul este menit să reducă povara asupra sistemului de sănătate, "diminuând numărul de internări şi durata acestora prin gestionarea eficientă a simptomelor în afara spitalelor", şi să asigure sprijin familiilor pacienţilor, oferindu-le suport pentru a face faţă situaţiilor dificile.
"Având în vedere îmbătrânirea populaţiei precum şi creşterea numărului de bolnavi cu boli cronice, implementarea unui astfel de program devine o componentă crucială a unui sistem de sănătate modern şi umanitar", menţionează documentul.
Noul program naţional pentru îngrijiri paliative va avea patru subprograme: subprogramul de îngrijiri paliative la domiciliu, subprogramul de îngrijiri paliative în ambulatoriu, subprogramul de îngrijiri paliative în regim de spitalizare de zi şi subprogramul de îngrijiri paliative acordate de echipe mobile dedicate în unităţile sanitare cu paturi care nu au în structură paturi de spitalizare de zi sau secţii de îngrijiri paliative.
Potrivit proiectului, serviciile de îngrijiri paliative vor fi decontate din bugetul FNUASS în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, prin contracte cu furnizorii de astfel de servicii.
Tariful pentru serviciul de îngrijiri paliative va fi prevăzut în normele tehnice care trebuie elaborate şi aprobate după înfiinţarea noului program naţional prin hotărâre de guvern.
PROGRAMELE NAŢIONALE DE SĂNĂTATE CURATIVE
După aprobarea actului normativ, Programul naţional de îngrijiri paliative şi va deveni al 17-lea program finanţat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
În prezent există 16 programe naţionale de sănătate curative: programul naţional de boli cardiovasculare, programul naţional de oncologie, programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, programul naţional de diabet zaharat, programul naţional de tratament al bolilor neurologice, programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei, programul naţional de tratament pentru boli rare, programul naţional de sănătate mintală, programul naţional de boli endocrine, programul naţional de ortopedie, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice, programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă, programul naţional de PET-CT şi programul naţional de endometrioză (ultimul fiind adăugat în 2023).