Comisia Europeană încheie al doilea acord pentru cumpărarea de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele UE

Comisia Europeană încheie al doilea acord pentru cumpărarea de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele UE

Comisia Europeană a încheiat al doilea acord pentru cumpărarea de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele membre ale Uniunii Europene, cu grupul american Johnson & Johnson, după acordul similar încheiat cu Sanofi.

Vineri, Executivul UE a anunţat că a finalizat discuţiile cu Johnson & Johnson pentru achiziţionarea, în total, a încă 400 de milioane de doze ale vaccinului potenţial împotriva Covid-19 dezvoltat de grupul american.

Acordul prevede că, în cazul în care vaccinul va fi aprobat, Comisia va cumpăra 200 de milioane de doze de vaccin şi are opţiunea de a cumpăra alte 200 de milioane de doze.

"Odată ce vaccinul se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva Covid-19, Comisia Europeană va putea achiziţiona dozele în numele tuturor statelor membre ale UE", a precizat instituţia de la Bruxelles, într-un comunicat.

Acordul era unul aşteptat, în condiţiile în care Comisia Europeană negocia încă din luna iunie cu Johnson & Johnson rezervarea şi achiziţia de vaccinuri anti-coronavirus pentru statele membre ale Uniuni Europene.

În 31 iulie, Comisia Europeană a încheiat discuţiile preliminare cu compania farmaceutică Sanofi, care dezvoltă un vaccin pentru coronavirusul SARS-CoV-2 împreună cu GlaxoSmithKline (Marea Britanie), pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccinuri pentru statele membre ale UE.

Johnson & Johnson a încheiat un acord similar şi cu administraţia Statelor Unite, de la care a primit 2 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea vaccinului. În urma acurdului, grupul american s-a angajat să furnizeze 100 de milioane de doze din vaccinul pe care îl dezvoltă - ceea ce înseamnă 20 de dolari pe doză.

Cel mai probabil, vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson va avea două doze - ceea ce înseamnă un cost de 40 de dolari pe persoană imunizată, preţ similar celui cerut de alte companii.

Vaccinul dezvoltat de J&J este în prezent în curs de testare într-un studiu clinic de faza I-a în SUA şi Belgia.

viewscnt