Ministrul Sănătăţii, reclamat la Avocatul Poporului de asociaţiile bolnavilor de cancer. Următorul pas: instanţa de judecată

Ministrul Sănătăţii, reclamat la Avocatul Poporului de asociaţiile bolnavilor de cancer. Următorul pas: instanţa de judecată

Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului a fost votat anul trecut în Parlament şi promulgat de preşedinte în noiembrie 2022, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2023 prin lege. Ministerul Sănătăţii trebuia să aibă deja pregătite normele de aplicare, care să se aplice de la 1 iulie, însă în loc de acestea, instituţia a anunţat că a fost elaborată o variantă “corectată” a planului, care a fost recent lansată în dezbatere publică. Modificarea planului iniţial a fost criticată dur atât de asociaţiile de pacienţi, care anunţă acum că l-au reclamat pe ministrul Sănătăţii la Avocatul Poporului şi urmează să îl acţioneze în instanţă după 1 iulie pentru nerespectarea legislaţiei şi periclitarea vieţii pacienţilor. 

Miercuri, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a anunţat că a reclamat faptul că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, "a încălcat Constituţia" prin neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului, într-o scrisoare deschisă adresată Avocatul Poporului, Renate Weber.

Federaţia a avertizat că, în condiţiile în care la 1 iulie - când se împlineşte termenul legal rezervat intrării în vigoare a normelor de implementare a PNCC - nu se va întâmpla acest lucru, îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare şi pentru periclitarea vieţii pacienţilor. Acţiunea va fi urmată de proteste în stradă şi în Parlamentul UE.

Planul anti-cancer a fost cerut de asociaţiile de pacienţi încă din 2021, a fost adoptat în Parlament sub formă de lege, promulgată apoi, în noiembrie 2022, de către preşedintele României.

"Din grupul iniţiatorilor planului a făcut parte şi domnul Alexandru Rafila, care-şi reclamă propria decizie. PNCC a stat în transparenţă 5 luni, timp în care domnul Alexandru Rafila putea interveni pentru modificări la plan şi nu a făcut-o, iar acum, presat de timpul legal, caută portiţe de amânare a implementării", arată FABC.

"În urma celor semnalate mai sus, considerăm că domnul ministru Alexandru Rafila se consideră mai presus decât legea în România, încălcând astfel în mod flagrant Constituţia României. A prejudiciat starea de spirit şi siguranţă pacienţilor cu cancer din România, şi aşa greu încercaţi de lipsurile din sistemul sanitar pe care îl conduce domnul Alexandru Rafila", a completat federaţia.

FABC îl acuză pe ministrul Sănătăţii că, prin neimplementarea planului de combatere a cancerului, măreşte numărul deceselor zilnice din cauza cancerului.

"Domnul Alexandru Rafila doreşte înmulţirea cazurilor de cancer în stadiu avansat prin neimplementarea PNCC care are foarte bine conturate programe de screening. Domnul Alexandru nu doreşte accesarea banilor europeni dedicaţi acestei patologii, bani care se regăsesc ca resursa financiară în PNCC", mai arată scrisoarea transmisă de FABC.

Federaţia solicită Avocatului Poporului să analizeze solicitările sale, "pentru a proteja legea în România şi pentru a da o şansă reală pacienţilor oncologici din România".

Săptămâna trecută, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care include 28 de asociaţii regionale, cu peste 90.000 de membri, a lansat noi critici dure la adresa ministrului Sănătăţii într-o scrisoare adresată către Comisia pentru cercetarea abuzurilor şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor.

Anterior, FABC a anunţat că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC).

viewscnt