Modificările Legii referitoare la dispozitivele medicale au intrat în vigoare. Patronatul Medicilor Stomatologi din România ar vrea să conteste legea

Modificările Legii referitoare la dispozitivele medicale au intrat în vigoare. Patronatul Medicilor Stomatologi din România ar vrea să conteste legea

Modificările Legii 95/2006, titlul XX, referitoare la dispozitivele medicale  îi fac pe medicii stomatologi din România mai vulnerabili în faţa sancţiunilor, riscând amenzi cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei. Acestea au fost comentate şi contestate în cadrul unei întâlniri la Ministerul Sănătăţii de către Patronatul Societăţilor de Stomatologie, Implantologie şi Tehnică Dentară (PSSITD), dar fără efect. Prin Ordonanţa de Guvern nr. 37/31.08.2022 au fost aprobate şi trebuie respectate.

"Din nefericire, numărul mic de semnatari ai petiţiei (2 000 semnatari din 27 000 medici stomatologi) la fel ca şi numărul insuficient de membri ai patronatului, din punct de vedere legislativ, au făcut ca propunerile şi observaţiile noastre pe marginea Proiectului de modificare a Legii 95/2006 să fie ignorate, spre deosebire de ordinul 1761 unde petiţia care a strâns 10 000 de semnături a contat”, au scris pe pagina de socializare Meta reprezentanţii Patronatului Medicilor Stomatologi din România.

Potrivit acestora, unul dintre punctele asupra căruia au insistat reprezentanţii ANMDMR şi ai ministerului este durata de viaţă a unitului şi autoclavului, durată ce nu trebuie să depăşească 12 ani, decizie pe care Patronatul a contestat-o vehement, deoarece va aduce cheltuieli suplimentare în bugetul cabinetelor.

"Vă recomandăm sa vă puneţi la curent cu aceste modificări, deoarece amenzile sunt usturătoare. Vă invităm să semnaţi în continuare petiţia şi să aderaţi la Patronatul Medicilor Stomatologi din România pentru a putea face demersurile legale necesare în vederea contestării legii”, a îndemnat Patronatul.

O altă prevedere este legată de autorizarea dispozitivelor medicale second-hand, indiferent de modul de achiziţie, precum şi modificarea dispozitivelor medicale avizate (spre exemplu: schimbarea lămpii la unit, adăugarea unui micromotor electric intern sau aparat de detartraj intern etc), care se consideră dispozitiv nou şi necesită certificare înainte de a fi utilizate.

Lipsa acestui aviz se sancţionează cu amendă între 5000 si 10000 lei si interzicerea utilizării dispozitivului respectiv. Repetarea acestei contravenţii într-un interval de timp mai mic de 1 an se sancţionează cu dublarea amenzii si interzicerea utilizării dispozitivului neconform.

Pentru ce ar putea fi amendaţi stomatologii şi care sunt modificările legii citiţi aici: Medicii stomatologi riscă amenzi între 2.000 şi 10.000 lei. Două acte normative, cuiul lui Pepelea

viewscnt