Primul test de salivă pentru Covid-19 a fost aprobat de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration) din Statele Unite. Dezvoltat de cercetătorii Universităţii Rutgers, testul oferă o altă opţiune de testare, menită să scadă riscul de infecţie cu coronavirus, mai ales în rândul personalului din domeniul sănătăţii, expus inclusiv în timpul testării pacienţilor.
La început, testul va fi disponibil în spitalele şi clinicile afiliate universităţii americane, precizează Medicine.Net.com. În prezent, screeningul pentru COVID-19 necesită prezenţa personalului medical care trebuie să ia probe din nasul sau gâtul unui pacient, aşa că acest test va degreva cadrele medicale de manevra de prelevare, întrucât testarea presupune ca pacienţii să scuipe într-un tub de plastic, care va fi înmânat ulterior unui lucrător din domeniul sănătăţii pentru teste de laborator.
„Acest test face ca profesioniştii din domeniul sănătăţii să nu mai fie nevoiţi să se afle în faţa cuiva care este simptomatic”, a declarat Andrew Brooks, şeful laboratorului Rutgers care a dezvoltat testul.
În SUA, s-au efectuat până acum peste 3 milioane de teste, adică peste 9200 de teste la un milion de locuitori, în condiţiile în care înregistrează cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 din lume, peste 600.000 de îmbolnăviri, din care peste 25.000 au decedat.
În prezent, în România s-au făcut peste 70.000 de teste, adică 3600 de teste la un milion de locuitori. Diagnosticarea infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2 se realizează în general prin două metode. Prima utilizează testele rapide, iar a doua testele de diagnosticare moleculară, aceasta fiind utilizată cu predilecţie în România.