România primeşte remdesivir pentru 5.000 de pacienţi cu Covid-19 din cantitatea cumpărată de Comisia Europeană de la Gilead

România primeşte remdesivir pentru 5.000 de pacienţi cu Covid-19 din cantitatea cumpărată de Comisia Europeană de la Gilead

România va primi 25.157 de flacoane de remdesivir, suficiente pentru tratarea a circa 5.000 de pacienţi cu Covid-19, din cantitatea cumpărată de Comisia Europeană de la deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, compania americană Gilead. 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în 7 august va ajunge în România o primă tranşă de 6.026 de flacoane de remdesivir, suficiente pentru tratarea a circa 1.200 de pacienţi, în condiţiile în care tratamentul constă în cinci flacoane pe pacient.

"Repartiţia realizată de reprezentanţii Comisiei Europene ţine cont de numărul cazurilor la 14 zile şi, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania. Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienţi eligibili, iar în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8.795 flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienţi eligibili", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Ultimele două tranşe vor fi evaluate în funcţie de evoluţia epidemiologică la 14 zile.

Livrarea cantităţilor se va face în depozitele companiei Unifarm, de unde vor fi distribuite către unităţile sanitare care tratează pacienţi cu Covid-19.

Recent, Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie în valoare de 63 milioane euro cu compania Gilead pentru achiziţionarea unei cantităţi de remdesivir suficiente pentru tratarea a 30.000 de pacienţi cu Covid-19 din UE.

Gilead Sciences a fixat un preţ de 390 de dolari pe un flacon de remdesivir pentru ţările considerate dezvoltate – inclusiv pentru UE -, preţul pentru un tratament de cinci zile fiind de 2.340 de dolari pentru un pacient (echivalent cu circa 2.100 euro).

Medicamentul remdesivir, care în UE are denumirea comercială Veklury, este inclus în protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid-19 din România, însă a fost şi este utilizat în tratamentul pacienţilor cu infecţie cu SARS-CoV-2 din ţară în baza unor cantităţi donate, pentru uz compasional, sau în cadrul unor studii clinice la care participă şi România.

Vineri, Ministerul Sănătăţii a făcut un prim pas important pentru introducerea remdesivir, medicament aprobat condiţionat ca tratament pentru Covid-19 în Uniunea Europeană, pe lista medicamentelor compensate din România.

viewscnt