Sezonul prelungit al infecţiilor respiratorii începe să scadă în intensitate

Sezonul prelungit al infecţiilor respiratorii începe să scadă în intensitate

Sezonul actual al infecţiilor respiratorii a început cu peste o lună mai devreme decât în anii precedenţi şi s-a prelungit neaşteptat de mult, fiind înregistrată o scădere sensibilă a intensităţii abia săptămâna trecută. În ceea ce priveşte gripa, care a provocat peste 90 de decese în acest sezon, numărul de cazuri este în scădere rapidă. În acest an, autorităţile sanitare au decis să nu declare în mod oficial epidemie de gripă în România, deşi condiţiile legale au fost îndeplinite la începutul lunii ianuarie. Motivul: legislaţia valabilă din 2020 presupune introducerea de restricţii în cazul declarării unei epidemii, însă situaţia reală nu impune acest lucru.

Astfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat că în săptămâna 27 martie - 2 aprilie au fost raportate 88.981 cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), în scădere cu 14,3% faţă de săptămâna precedentă, dar încă semnificativ peste media numărului de cazuri din aceleaşi săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019), de 66.823.

Cazurile de infecţii respiratorii au scăzut săptămâna trecută după trei săptămâni la rând de creştere, relevă ultimele date oficiale. În schimb, cazurile de gripă sunt în scădere încă din săptămâna 20 – 26 martie.

Săptămâna trecută au fost confirmate şi 3 noi decese din cauza gripei, numărul total din acest sezon gripal ajungând la 95. Informaţia este cuprinsă în ultimul raport săptămânal publicat de INSP.

Decesele confirmate cu virus gripal au fost comunicate pentru grupele de vârstă 0-1 ani (2 decese), 15-49 de ani (12 decese), 50-64 de ani (24) şi cel puţin 65 de ani (57).Cele mai multe decese din cauza gripei au fost înregistrate în Sibiu (17), Iaşi (13) şi Bistriţa-Năsăud (11).

Potrivit raportului, de la începutul acestui sezon şi până la 2 aprilie 2023 au fost confirmate în România, prin analize de laborator, 3.533 de cazuri de gripă, din care 90 în ultima săptămână (faţă de 108 în săptămâna anterioară).

Dintre cazurile confirmate în acest sezon, doar 416 au fost cu virus gripal tip B (din care unul cu coinfecţie virus gripal A şi B), toate celelalte fiind cu virus gripal tip A (subtip H3 şi H1).

De la începutul sezonului au fost raportate 70 coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 76 coinfecţii de virus gripal cu VRS şi 2 cazuri de coinfecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi cu VRS.

Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Maramureş (940), Bucureşti (645) şi Alba (350).

De asemenea, săptămâna trecută au fost raportate 1.723 de cazuri de gripă clinică, în scădere semnificativă faţă de săptămâna precedentă, când au fost raportate 1.984 de cazuri.

În sezonul actual s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri clinice de gripă cu 5 săptămâni mai devreme comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, potrivit INSP.

Potrivit statisticilor, în jur de 20% din populaţia Europei se infectează cu virusul gripal în fiecare an, iar cel mai mare risc de a dezvolta forme severe de gripă este la persoanele în vârstă, femeile însărcinate şi pacienţii cu boli cronice.

viewscnt