Testarea hidroxiclorochinei la pacienţii cu Covid-19, oprită din motive de siguranţă într-un studiu clinic al OMS

Testarea hidroxiclorochinei la pacienţii cu Covid-19, oprită din motive de siguranţă într-un studiu clinic al OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a suspendat testarea hidroxiclorochinei la pacienţii cu Covid-19 în studiul clinic Solidarity din motive de siguranţă.

"Grupul executiv a decis o pauză temporară a braţului cu hidroxiclorochină în cadrul studiului Solidarity, până ce datele privind siguranţa sunt evaluate de către comitetul de monitorizare", a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters.

În schimb, celelalte braţe ale studiului clinic contină.

Studiul Solidarity testează în paralel eficienţa şi siguranţa a 4 tratamente la pacienţii cu Covid-19: remdesivir (dezvoltat şi testat anterior împotriva Ebola), lopinavir/ritonavir (tratament aprobat pentru HIV), interferon beta-1a (utilizat în tratamentul sclerozei multiple) şi clorochină/hidroxiclorochină (folosit ca tratament pentru malarie şi pentru alte afecţiuni).

Trei dintre aceste tratamente, inclusiv hidroxiclorochina, sunt incluse şi în protocolul de tratament al Covid-19 din România.

Utilizarea hidroxiclorochinei în tratamentul pacienţilor cu Covid-19 este asociată cu un risc de prelungire a intervalului QT şi de interacţiuni medicamentoase, arată un document transmis recent prin mecanismul de comunicare directă către profesioniştii din domeniul sănătăţii din România de către compania Sanofi, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru Plaquenil (substanţa activă hidroxiclorochină), cu acordul Agenţiei Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

viewscnt