Medicii din ambulatoriu, protest în faţa sediului CNAS din cauza tarifelor prea mici decontate

Medicii din ambulatoriu, protest în faţa sediului CNAS din cauza tarifelor prea mici decontate

Finanţarea medicinei de familie şi a asistenţei medicale ambulatorie de specialitate reprezintă o provocare în acest an, nici până acum nefiind asigurate fondurile necesare până la finalul acestui an. Mai mult, la începutul acestui an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a propus chiar scăderea semnificativă a tarifelor, din cauza constrângerilor bugetare. Ulterior, Guvernul a aprobat un act normativ care a menţinut tarifele decontate pentru medicii de familie şi din ambulatoriu la nivelul din 2023 în semestrul I al acestui an, iar mai mulţi oficiali au dat asigurări că tarifele vor fi menţinute la nivelul actual pe parcursul întregului an. Cu toate acestea, medicii din ambulatoriul de specialitate avertizează că este nevoie de o majorare a finanţării, organizând joi un protest spontan în faţa sediului CNAS. Potrivit reprezentanţilor medicilor din ambulatoriu, tarifele decontate în prezent pentru serviciile oferite nu mai acoperă costurile, fiind nevoie de o dublare a acestora. 

Este al doilea protest organizat în ultimele două săptămâni de către medicii din ambulatoriu. În 31 mai, câteva zeci de medici care lucrează în ambulatoriu au protestat în faţa sediului Guvernului, acuzând finanţarea necorespunzătoare a acestui domeniu.

Medicii participanţi la protest s-au arătat nemulţumiţi de menţinerea la 4,5 lei a punctului pe serviciu medical în noile contracte care vor intra in vigoare după 1 iulie.

"Bugetul alocat ambulatoriului este mult prea mic. Punctul este o formă de cuantificare", a afirmat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA), dr. Cosmin Alexandrescu, citat de Agerpres.

"Dacă autorităţile vorbesc despre ambulatoriu de spital şi de investiţii în ambulatoriile de spital, acelea reprezintă sub 20% din activitatea de ambulatoriu, dar dacă vorbesc despre pacienţii care fac investigaţii, consulturi cu bilet de trimitere, se referă la cei care vin la noi, medicii cu cabinete medicale individuale, cu practică individuală, identic cu medicii de familie. Noi suntem afectaţi", a completat medicul.

Medicii prezenţi la protestul spontan sunt membri ai APMA, dar au participat ca 'persoane individuale'.

"Se apropie 1 iulie, când expiră actele adiţionale şi ar trebui semnate cele noi. Pentru ambulatoriu, menţinerea la 4,5 lei a punctului nu înseamnă o victorie, ci o înfrângere, pentru că, în termeni reali, finanţarea scade. Ideal ar trebui o dublare. Practic, dacă ne gândim la ce se poate, este nevoie de la 1 iulie de o majorare cu 50% şi de la 1 ianuarie - dublare", a mai spus dr. Cosmin Alexandrescu.

Reprezentanţii APMA avertizează că subfinanţarea sănătăţii va conduce la "un nou mare exod" al medicilor, preponderent al celor din ambulatoriile de specialitate.

PROPUNERI CARE AU STÂRNIT PROTESTE

În 11 ianuarie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat un proiect privind valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Sumele erau semnificativ mai mici decât cele de anul trecut, iar Colegiul Medicilor a comentat că decizia va avea “consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei”.

CNAS a anunţat, pentru medicina primară, o valoare a punctului per capita de 7,7 lei în 2024 şi o valoare a punctului pe serviciu medical de 6,2 lei, în scădere de la 12 lei per capita şi 8 lei pe serviciu în 2023.

Astfel, valoarea punctului per capita ar fi scăzut cu 35,8% în medicina de familie de la 1 februarie, iar valoarea pe serviciu – cu 22,5%.

Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical se reducea cu 26,7%, de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024.

Colegiul Medicilor a calculat că, dacă propunerea CNAS ar fi intrat în vigoare, finanţarea reală s-ar fi redus cu 30% pentru medicina de familie în 2024, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate şi cu 50% pentru serviciile de stomatologie.

viewscnt