Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului a fost votat anul trecut în Parlament şi promulgat de preşedinte în noiembrie 2022, iar Ministerul Sănătăţii trebuia să aibă deja pregătite normele de aplicare. Este reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional şi urmează să fie implementat în perioada 2023 – 2030. Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, susţine acum că documentul a fost elaborat fără consultarea instituţiei pe care o conduce şi că un grup de experţi lucrează la "corectarea" planului încă de la începutul acestui an.
Reacţia vine după criticile lansate la adresa sa de reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi după ce a anunţat, în 25 aprilie, că planul de combatere a cancerului va fi modificat.
"De la începutul anului 2023, un grup reprezentativ de peste 20 de experţi în domeniul oncologiei, profesori universitari şi medici cu experienţă, lucrează susţinut pentru adaptarea şi corectarea actualului Plan Naţional de Control al Cancerului (PNCC), pentru a putea fi elaborate cât mai rapid normele de aplicare care să răspundă nevoilor pacienţilor din România, ţinând cont de serviciile medicale existente, resursele umane disponibile şi de posibilităţile de finanţare ale sistemului medical", a scris joi Alexandru Rafila pe Facebook.
Potrivit ministrului, planul necesită o punere în acord cu foaia de parcurs a Planului European de Cancer şi eliminarea sau rezolvarea erorilor şi contradicţiilor privind finanţarea, corelaţia obiectivelor cu măsurile propuse, precum şi includerea tuturor pacienţilor oncologici în programele de diagnostic şi tratament, indiferent de tipul de cancer.
"Forma actuală a PNCC a fost elaborată fără consultarea Ministerului Sănătăţii şi a comisiilor de specialitate, ceea ce a dus, probabil, la apariţia unor erori", susţine prof. Rafila.
În 27 aprilie, asociaţiile de pacienţi l-au acuzat pe ministrul Alexandru Rafila că pune în pericol vieţile unor pacienţi şi l-au avertizat că îl vor da în judecată dacă întârzie implementarea legii.
"Declaraţiile făcute de domnul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, referitoare la Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului şi aşa zisele lacune din cauza cărora nu poate fi implementat în acest an, confirmă faptul ca unii demnitari din România se cred mai presus de lege! Pacienţii cu cancer din România îşi văd şansele de supravieţuire spulberate de anunţul făcut de ministrul Rafila, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii avea obligaţia legală să realizeze normele Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în termen de 180 de zile pentru a putea fi implementat”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.