Protestele în Sănătăte continuă cu două noi acţiuni

Protestele în Sănătăte continuă cu două noi acţiuni

Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat că va continua protestele, deşi guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care acordă indemnizaţii pentru serviciile de gardă efectuate de medici, precum şi pentru asigurarea continuităţii în zilele libere de celelalte categorii de personal medical. ,,Guvernul a considerat că niscaiva mărunţiş (şi acesta doar simulat) este suficient pentru a repara inechităţile salariale ale angajaţilor din Sănătate şi impactul inflaţiei asupra puterii de cumpărare a salariilor (pentru o inflaţie de cca. 42% a simulat o creştere a unora dintre veniturile salariale cu cca. 2%)”, susţin reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern la sfârşitul lunii trecute prevede sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru gărzile efectuate de medici.

,,Orele de gardă trebuie să fie plătite corect. Acesta este un lucru care trebuie să se întâmple. Munca trebuie plătită. Modalitatea prin care se rezolvă această doleanţă sigur ţine de activitatea sindicală. Ne dorim ca medicii care fac de gardă, să-şi primească retribuţia corectă”, preciza la finalul lunii trecute prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, specificând că instituţia pe care o reprezintă nu este o organizaţie sindicală, dar este de partea medicilor.

Peste 43 de medici au murit în timpul gărzilor sau imediat după, epuizaţi fiind de volumul de muncă. Lista medicilor care au decedat şi care datează din 2018 cuprinde medici de diferite specialităţi: cardiologi, pediatri, medici anestezişti, urgentişti, medici de familie. Potrivit primului studiu şi cel mai mare din România, realizat de Colegiul Medicilor din România (CMR), cu sprijinul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, din cadrul Universităţii Bucureşti 58% dintre medici cu vârste sub 35% de ani acuză burnout.

Plata gărzilor nu rezolvă în totalitate problemele medicilor care fac gărzi şi nici a personalului medical.

,,Medicii sunt epuizaţi, după 12 ore de gardă mai stau încă şase-opt ore în spital, practic după gardă nu se respectă acel timp de repaus în unele instituţii”, a atras atenţia prof. dr. Daniel Coriu.

Numai din secţia de Leucemii acute de la Spitalul Fundeni, unde activează prof. dr. Coriu au plecat în ultima perioadă 3 asistente medicale prin demisie, din cauza suprasolicitării.

,,Este volumul mare de muncă, preluăm pacienţi din toată ţara, medicii lucrează şi 10 ore pe zi”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, şeful Disciplinei Hematologie Fundeni şi Directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni,

Asistenţii medicali ar trebui să primească, potrivit noii OUG, 500 de lei plus maxim 300 de lei pentru activitatea din zilele libere şi sărbători legale, iar celelalte categorii de personal, maxim 300 de lei pentru activitatea din zilele libere şi sărbători legale.

,,OUG nr. 63/2023 nu poate fi aplicată nici măcar angajaţilor din Sănătate. Motivul este unul evident pentru oricine are minime cunoştinţe în legislaţia aferentă salarizării: deoarece drepturile salariale din această OUG au fost considerate „indemnizaţii lunare”, nu drepturi salariale specifice, cum era firesc, ele fac parte din aceeaşi categorie cu sporurile trebuie introduse în limita de 30% (în care, în majoritatea spitalelor nu încap nici sporurile peste limita minimă)”, a explicat Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Pe 6 iulie 2023 sindicaliştii vor picheta spitalele la nivel naţional, urmând ca pe pe 12 iulie să protesteze în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

,,Guvernul se arată indiferent faţă de setul de revendicări care reprezintă interesele tuturor angajaţilor din Sănătate, înaintat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Este perioada în care se elaborează noua lege a salarizării, ceea ce se întâmplă acum influenţând în mod decisiv ierarhiile salariale din noua lege”, a precizat Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

viewscnt