Campanie de prevenire a AVC, lansată la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti: 1.590 de pacienţi cu AVC au beneficiat de tromboliză în acest an, număr aproape triplu faţă de perioada similară din 2018

Campanie de prevenire a AVC, lansată la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti: 1.590 de pacienţi cu AVC au beneficiat de tromboliză în acest an, număr aproape triplu faţă de perioada similară din 2018

O campanie de informare şi educare privind prevenirea accidentului vascular cerebral (AVC) a fost lansată marţi de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti. În 2019 au beneficiat de tromboliză intravenoasă 1.590 de pacienţi cu AVC din România, număr aproape triplu faţă de perioada similară a anului 2018.

Campania, numită "Eu ştiu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!", se derulează în perioada 28 octombrie - 11 noiembrie, fiind lansată cu ocazia Zilei Mondială a AVC.

Acţiunea are drept scop informarea publicului cu privire la cauzele, semnele şi modurile de a preveni un accident vascular cerebral.

"Campania este anul acesta puţin mai bogată, este pe o perioadă de aproape două săptămâni. Vom avea în fiecare zi mesaje către public, către specialişti", a declarat preşedintele ANPP, Vasile Barbu, citat de Agerpres.

El a precizat că în România sunt anual aproximativ 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apărând pe fond de fibrilaţie atrială.

Accidentul vascular cerebral are cauze multiple, între care hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, vârsta sau sindromul de apnee în somn.

Costurile tratamentului depăşesc 145 milioane euro pe an în România, însă experţii consideră că din care printr-un tratament preventiv s-ar putea economisi cel puţin 60% din sumă.

La costurile de tratament se adaugă cele legate de pensionări anticipate, pierderea veniturilor şi beneficiilor datorate activităţii la locul de locul de muncă, plăţile pentru diferite grade de handicap, precum şi costurile de recuperare sau de îngrijire.

Specialiştii subliniază că este important pentru un pacient şi aparţinătorii acestuia să identifice la timp semnele şi simptomele unui AVC, "fereastra terapeutică" în care un pacient trebuie să se încadreze fiind de patru ore şi jumătate.

"Ca această fereastră să fie realizată efectiv, adică pacientul să se încadreze în această fereastră, trebuie ca în optim două ore de la debutul semnelor şi simptomelor să apeleze la medic, la serviciul de ambulanţă, astfel încât în cel mult trei ore şi jumătate să ajungă într-o unitate de primiri urgenţe la un spital în care există secţie de neurologie şi care derulează program de tromboliză sistemică intravenoasă în cazul accidentelor vasculare cerebrale, pentru că este un timp în care pacientul este investigat în spital, în UPU, şi acest timp variază între minim 45 de minute şi maxim 60 de minute”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, Alis Grasu.

În România, în 37 de spitale s-a făcut cel puţin o tromboliză până la începutul lunii septembrie, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian-Vasile Grasu.

În 2019 au fost trombolizaţi 1.590 de pacienţi în România, număr aproape triplu faţă de perioada similară a anului 2018.

Totuşi, România se situează în Europa pe penultimul loc în ceea ce priveşte tratamentul prin tromboliză.

Ministerul Sănătăţii a extins la începutul acestui an programul prin intermediul căruia pacienţii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4,5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale până la 43 de spitale, care se află în 36 de judeţe şi în Bucureşti.

viewscnt