Spitalul Clinic Colentina se redeschide pentru pacienţii nonCOVID

Spitalul Clinic Colentina se redeschide pentru pacienţii nonCOVID

Spitalul Clinic Colentina a primit astăzi avizul DSP, care este valabil o lună de zile, pe perioada stării de alertă, timp în care unitatea sanitară trebuie să-şi reorganizeze activitatea, să igienizeze şi decontamineze totul pentru a putea primi pacienţii nonCOVID.

Spitalul Clinic Colentina din Capitală este unul dintre cele mai mari unităţi sanitare din ţară, având peste 860 de paturi. A fost desemnat suport COVID chiar la începutul crizei în România, mai precis pe 29 martie 2020. În spital erau tratate în jur de 20.000 de cazuri pe lună, - internări continue, internări de zi şi pacienţi trataţi în ambulator. Dar în toată perioada în care spitalul a devenit suport COVID un număr foarte mare de pacienţi nu a mai avut acces în acest spital.

Internările însă nu se pot face de mâine în spital. Potrivit declaraţiilor prof. dr. Sabina Zurac, directorul medical al Spitalului Clinic Colentina, ,, în maxim două săptămâni ar putea fi deschis pentru pacienţii nonCOVID”.

Directorul medical a precizat pe pagina de facebook a unităţii sanitare că paşii următori sunt reorganizarea activităţii în spital, transferarea pacienţilor cu COVID-19 către alte spitale de boli infecţioase, dezinfecţia şi curăţenia pavilioanelor. În momentul de faţă sunt internaţi la Spitalul Colentina 140 de pacienti cu infecţie SARS COV- 2.

,,Aşteptam de mult acest aviz. Ştim cu toţii că pacienţii au nevoie, sunt centre de specialitate care nu se găsesc în fiecare spital, vorbim de boli rare, boli cronice. Chiar dacă tratamentul se poate lua din altă parte, după o anumită perioadă sunt necesare investigaţii şi analize, lucruri pe care din păcate mulţi dintre noi nu le-au mai făcut”, a spus şi Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

În luna iunie, personalul medical al spitalului, împreună cu Asociaţiile pacientilor - COPAC -Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Asociaţia Română împotriva Leucemiei - ARIL, A.P.A.A. - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România au semnat o petiţie în care solicitau redeschiderea spitalului Colentina.

Unii dintre cei mai afectaţi pacienţi cu boli rare de transformarea unităţii medicale bucureştene în spital COVID au fost cei cu distonie neuromusculară care nu şi-au mai putut continua tratamentul cu toxină botulinică. Aceştia cereau cu disperare redeschiderea spitalului pentru a putea să-şi facă injecţiile, spitalul Colentina, fiind unul dintre cele mai importante centre din ţară în acest sens, fiindcă trata în jur de 200 de pacienţi cu distonii.

Ministerul Sănătăţii a precizat că Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a emis avizul temporar favorabil pentru funcţionarea spitalului Colentina în regim deschis, atât pentru pacienţii COVID, cât şi pentru pacienţii care necesită tratament de specialitate pentru alte patologii.

,,Avizul de funcţionare a fost emis imediat ce managementul spitalului bucureştean a asigurat circuitele separate, condiţiile şi măsurile necesare, conform legislaţiei în vigoare, astfel încât pacienţii să poată primi serviciile medicale necesare în condiţii de siguranţă”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

viewscnt