Clarificările Ministerului Sănătăţii privind eliberarea de antibiotice în farmacii

Clarificările Ministerului Sănătăţii privind eliberarea de antibiotice în farmacii

În 17 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătăţii nr. 63/2024, care a introdus noi reglementări pentru eliberarea antibioticelor, motivate oficial de instituţie prin consumul excesiv de antibiotice din România, care creşte rezistenţa la antimicrobiene (RAM). La doar cinci zile după publicarea ordinului, Ministerul Sănătăţii a modificat substanţial prevederile ordinului printr-un nou act normativ, ordinul nr. 183/2024. Printre modificări se numără reducerea dozei maxime care poate fi eliberată fără prescripţie, în situaţii de urgenţă, de la necesarul pentru 72 de ore la cel pentru 48 de ore, eliminarea modelului special de prescripţie pentru antibiotice şi reducerea listei antibioticelor pentru care se aplică noua reglementare. Acum, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi clarificări pentru farmacişti privind eliberarea de antibiotice, sub forma unui document Q&A (întrebări şi răspunsuri). 

Deocamdată, documentul Q&A - Întrebări şi răspunsuri privind implementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării medicamentelor antibiotice şi antifungice de uz sistemic - este în dezbatere publică.

Noul formular a fost publicat la aproape o lună după ce Ministerul Sănătăţii a prelungit perioada pe care o au la dispoziţie farmaciile pentru a-şi adapta sistemele informatice în vederea aplicării noilor reglementări. Astfel, termenul până la care farmaciile trebuie să aibă sistemele informatice pregătite s-a prelungit de la 18 martie până la 2 mai 2024.

Potrivit clarificărilor cuprinse în documentul Q&A, "în lipsa unei prescripţii medicale, în situaţii de urgenţă medicală, farmacistul are posibilitatea, respectiv dreptul şi nu obligaţia, de a elibera un antibiotic din categoria celor cu potenţial scăzut de dezvoltare a rezistenţei antimicrobiene, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 48 de ore".

Eliberarea se face în acord cu procedura de eliberare a medicamentelor pe bază de prescripţie medicală în regim de urgenţă, realizată de Colegiul Farmaciştilor din România şi implementată la nivelul fiecărei farmacii.

"Doza de urgenţă poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere completată de pacient/aparţinător în farmacie", menţionează documentul.

În cazul în care pacientul se prezintă în farmacie cu o prescripţie medicală pentru un antibiotic, prescripţia trebuie să conţină obligatori toate elementele prevăzute în reglementările în vigoare: seria şi numărul prescripţiei medicale; unitatea sanitară identificată prin denumire, adresă şi număr de telefon; datele pacientului (CNP/CID/nr paşaport/nr card UE); codul de diagnostic, conform clasificării internaţionale a maladiilor de către OMS; caracterizarea medicamentului prescris (denumire comună internaţională, concentraţie, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate, durata tratamentului); codul de parafă şi semnătura medicului prescriptor; data eliberării prescripţiei medicale.

"În situaţia în care prescripţia este incompletă sau incorectă, la fel ca şi în situaţia oricărei alte prescripţii medicale eliberată în regim compensat sau necompensat (ex. reţete electronice, letrice cu conţinut de substanţe psihotrope/stupefiante eliberate necompensat etc), farmacistul evaluează situaţia, poate contacta medicul prescriptor pentru completarea datelor şi, în funcţie de caz, eliberează sau refuză eliberarea medicamentului/medicamentelor prescrise", precizează documentul.

Toate situaţiile menţionate trebuie realizate în acord cu Regulile de bună practică farmaceutică, implementate la nivelul fiecărei farmacii şi avizate de Colegiul Farmaciştilor.

Ministerul Sănătăţii precizează că ordinul nr. 63/2024 reglementează informaţiile minime care trebuie să fie completate pe prescripţie medicală şi nu impune niciun formular special. Chiar dacă anexa ordinului prezintă un model care poate fi utilizat de către medicii prescriptori, orice alt formular poate fi utilizat de către aceştia, cu condiţia de a respecta completarea tuturor informaţiilor menţionate.

În situaţia prescripţiilor medicale eliberate de către medicii stomatologi pentru antibioterapie profilactică, la rubrica "Cod diagnostic", medicul va completa sintagma "profilaxie", însoţită de codul bolii pentru care se realizează profilaxia.

viewscnt