Colectarea medicamentelor expirate de la populaţie, transferată de la farmacii la spitale de către parlamentari. Costurile, acoperite din bani publici

Colectarea medicamentelor expirate de la populaţie, transferată de la farmacii la spitale de către parlamentari. Costurile, acoperite din bani publici

În 2021, un grup de parlamentari a depus două proiecte de lege în forul legislativ menite să creeze nou sistem de gestionare a deşeurilor de medicamente, pe baza răspunderii extinse a producătorilor, care urmau să finanţeze infrastructura de colectare şi distrugere. Doi ani mai târziu, unul dintre proiecte este blocat în Parlament, iar celălalt a fost votat de două ori de parlamentari, în forme complet diferite, după ce a fost trimis la reexaminare de Preşedinte. În forma finală, votată miercuri în Camera Deputaţilor şi care va fi trimisă la promulgare, colectarea medicamentelor expirate de la populaţie trece în responsabilitatea spitalelor publice şi private, iar costurile vor fi acoperite din bani publici.

Pachetul legislativ ce viza stimularea colectării deşeurilor de medicamente includea iniţiativele legislative PL-x nr. 495/2021 şi PL-x nr. 496/2021. Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a votat miercuri PL-x nr. 495/2021, în timp ce PL-x nr. 496/2021 este blocat în Parlament.

"Medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale", prevede noul act normativ.

Principalul iniţiator al pachetului legislativ, dr. Adrian Wiener, deputat USR, consideră că forma finală a legii este un compromis la care s-a ajuns în Parlament.

"Nu este forma ideală a legii, dar este o formă de compromis temporară, sper eu, până vom ajunge la o formă firească", a declarat dr. Adrian Wiener, pentru 360medical.ro.

În varianta propusă de iniţiatori, proiectul legislativ stabilea un circuit clar de colectare a deşeurilor, finanţat printr-o taxă plătită de către producători, şi înfiinţarea de organizaţii de implementare a răspunderii extinse a producătorului (OIREP).

De asemenea, proiectul obliga farmaciile să încheie contracte în vederea gestionării deşeurilor cu firme autorizate în colectarea acestor tipuri de deşeuri. Iniţiativa legislativă impunea amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor de colectare gratuită a deşeurilor pentru orice persoană şi pentru neîncheierea de contracte de gestionare a deşeurilor de medicamente cu firme specializate.

În forma finală a legii, doar spitalele publice şi private au obligaţia de a colecta deşeuri medicamentoase - ceea ce înseamnă că numărul punctelor de colectare se reduce semnificativ, de la aproape 10.000 (numărul total de farmacii din România) până la mai puţin de 700 (numărul de spitale publice şi private în contract cu casele de asigurări de sănătate).

CUM VOR FI COLECTATE MEDICAMENTELE EXPIRATE PRIN SPITALE

Varianta de compromis la care s-a ajuns în Parlament ţine seama de faptul că spitalele au deja contracte cu firme specializate în neutralizarea deşeurilor medicamentoase, a explicat dr. Wiener, pentru 360medical.ro.

Astfel, pentru a aplica noua lege, spitalele publice şi private trebuie să instaleze, în zone accesibile pentru populaţie, containere speciale pentru colectarea deşeurilor medicamentoase.

Acestea vor fi preluate de firmele care au deja contracte cu spitalele respective, iar costurile suplimentare, pentru volumul colectat în plus de deşeuri, vor fi acoperite din bugetul de stat.

"Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor (...) de către spitalele publice sau private, se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii", prevede legea.

Potrivit actului normativ, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă vor fi obligaţi să introducă atenţionarea “MEDICAMENTELE EXPIRATE TREBUIE RETURNATE ÎN SPITALE” în etichetarea medicamentelor.

Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului medicamentului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028, prevede noua lege.

viewscnt