Farmaciştii solicită Ministerului Sănătăţii să elaboreze un ghid pentru eliberarea dozei de urgenţă de antibiotice. "Greutăţi şi neplăceri" în aplicarea noilor reglementări la nivelul farmaciilor

Farmaciştii solicită Ministerului Sănătăţii să elaboreze un ghid pentru eliberarea dozei de urgenţă de antibiotice. "Greutăţi şi neplăceri" în aplicarea noilor reglementări la nivelul farmaciilor

În 17 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătăţii nr. 63/2024, care a introdus noi reglementări pentru eliberarea antibioticelor, motivate oficial de instituţie prin consumul excesiv de antibiotice din România, care creşte rezistenţa la antimicrobiene (RAM). La doar cinci zile după publicarea ordinului, Ministerul Sănătăţii a modificat substanţial prevederile ordinului printr-un nou act normativ, ordinul nr. 183/2024. Printre modificări se numără reducerea dozei maxime care poate fi eliberată fără prescripţie, în situaţii de urgenţă, de la necesarul pentru 72 de ore la cel pentru 48 de ore,  eliminarea modelului special de prescripţie pentru antibiotice şi reducerea listei antibioticelor pentru care se aplică noua reglementare. Aplicarea noilor reglementări a fost discutată recent de reprezentanţii farmaciştilor cu cei ai Ministerului Sănătăţii, ocazie cu care farmaciştii au solicitat, între altele, elaborarea unui ghid pentru eliberarea dozei de urgenţă de antibiotice, după ce au constatat "greutăţi şi neplăceri" în aplicarea noilor reglementări. 

La discuţiile tehnice cu Ministerul Sănătăţii au participat, din partea Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), farm. Florina Bonifate, secretar general, şi farm. Costel Grigore, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Călăraşi, potrivit unui comunicat al Colegiului.

Reprezentanţii CFR au semnalat, în cadrul discuţiilor, "greutăţile şi neplăcerile întâmpinate de către farmacişti în punerea în aplicare a prevederilor ordinului şi eliberării medicamentelor care intră sub incidenţa acestui act normativ".

De asemenea, reprezentanţii farmaciştilor au menţionat că ar fi fost necesară introducerea unei prevederi referitoare la intrarea în vigoare a ordinului ulterior datei publicării acestuia în Monitorul Oficial, pentru a exista o "perioadă de experimentare" a metodologiei propuse de ordin.

O astfel de "perioadă de experimentare" ar fi permis identificarea şi preîntâmpinarea problemelor apărute odată cu implementarea imediată. Astfel, unii medici nu erau la curent cu noile prevederi,  unele farmacii au refuzat eliberarea dacă nu era utilizat noul format al prescripţiei, în timp ce altele au continuat eliberarea şi pe prescripţii fără serie şi număr, până la actualizarea sistemului informatic pentru introducerea şi raportarea acestor date.

Farmaciştii au mai semnalat că, în cazul ”dozei de urgenţă” de antibiotice, ce poate fi eliberată fără prescripţie, nu sunt definite clar cazurile la care se referă şi în care poate fi eliberată de către farmacist, iar perioada de maximum 48 de ore pentru acordarea dozei de urgenţă poate fi insuficientă pentru tratamentul pacientului în zilele de weekend, cu riscul de manifestare a rezistenţei la antimicrobiene.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au răspuns că acest aspect va fi reanalizat în colaborare cu departamentul juridic al instituţiei, în sensul identificării oportunităţii de modificare sau redefinire a termenilor.

Reprezentanţii farmaciştilor au solicitat şi întocmirea unei liste cu afecţiunile pentru care se poate acorda serviciul farmaceutic de urgenţă, cu respectarea procedurii legale de eliberarea de medicamente din categoria Rx fără prezentarea prescripţiei medicale.

În plus, reprezentanţii farmaciştilor au propus realizarea unui ghid în baza căruia să fie disponibil serviciul farmaceutic de urgenţă care să acopere această nevoie a populaţiei.

"Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că datele rezultate în urma implementării OMS 63/2024 vor fi singurele în măsură să identifice oportunitatea dezvoltării acestui serviciu farmaceutic", a precizat Colegiul Farmaciştilor.

Potrivit CFR, Ministerul Sănătăţii a transmis, la finalul discuţiilor, că va decide asupra formulării unei concluzii referitoare atât la oportunitatea modificării ordinului, cât şi privind introducerea unui serviciu farmaceutic avansat, însă numai în urma colectării şi evaluării de către Institutul Naţional de Sănătate Publică a datelor rezultate în urma implementării ordinului nr. 63/2024 (modificat prin ordinul nr. 183/2024).

În urmă cu o lună, prof. dr. farm. Simona Negreş, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bucureşti, a criticat modul în care s-a realizat procesul de consultare asupra noului act normativ şi unele prevederi ale sale, solicitând retragerea ordinului.

viewscnt