Ministerul Sănătăţii modifică din nou reglementările privind eliberarea antibioticelor. Farmaciile au mai mult timp pentru adaptarea sistemului informatic

Ministerul Sănătăţii modifică din nou reglementările privind eliberarea antibioticelor. Farmaciile au mai mult timp pentru adaptarea sistemului informatic

În 17 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătăţii nr. 63/2024, care a introdus noi reglementări pentru eliberarea antibioticelor, motivate oficial de instituţie prin consumul excesiv de antibiotice din România, care creşte rezistenţa la antimicrobiene (RAM). La doar cinci zile după publicarea ordinului, Ministerul Sănătăţii a modificat substanţial prevederile ordinului printr-un nou act normativ, ordinul nr. 183/2024. Printre modificări se numără reducerea dozei maxime care poate fi eliberată fără prescripţie, în situaţii de urgenţă, de la necesarul pentru 72 de ore la cel pentru 48 de ore, eliminarea modelului special de prescripţie pentru antibiotice şi reducerea listei antibioticelor pentru care se aplică noua reglementare. Aplicarea noilor reglementări a fost discutată recent de reprezentanţii farmaciştilor cu cei ai Ministerului Sănătăţii, ocazie cu care farmaciştii au solicitat, între altele, elaborarea unui ghid pentru eliberarea dozei de urgenţă de antibiotice, după ce au constatat “greutăţi şi neplăceri” în aplicarea noilor reglementări. Acum, Ministerul Sănătăţii a prelungit perioada pe care o au la dispoziţie farmaciile pentru a-şi adapta sistemele informatice în vederea aplicării noilor reglementări. 

Măsura este cuprinsă într-un nou ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 1.476/2024), publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Noul ordin măreşte de la 60 de zile la 105 zile perioada avută la dispoziţie de către unităţile farmaceutice pentru a-şi adapta sistemul informatic propriu de gestiune în vederea respectării noilor reglementări privind eliberarea antibioticelor.

Astfel, termenul până la care farmaciile trebuie să aibă sistemele informatice pregătite s-a prelungit de la 18 martie până la 2 mai 2024.

"În termen de 105 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, unităţile farmaceutice au obligaţia de a-şi adapta sistemul informatic propriu de gestiune în vederea respectării prevederilor alin. (1) şi (2)", prevede noul ordin.

Primul alineat la care face referire paragraful prevede că farmaciile "au obligaţia să raporteze zilnic toate operaţiunile efectuate cu aceste medicamente, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi reglementat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.345/2016 privind raportarea zilnică a stocurilor şi operaţiunilor comerciale efectuate cu medicamentele de uz uman din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România de către unităţile de distribuţie angro a medicamentelor, importatori, fabricanţi autorizaţi şi farmaciile cu circuit închis şi deschis, cu modificările şi completările ulterioare".

Al doilea paragraf se referă la informaţiile care trebuie raportate la eliberarea antibioticelor, care vor cuprinde: seria şi numărul prescripţiei medicale, codul de identificare al medicamentului (CIM), cantitatea (exprimată în unităţi terapeutice), datele de identificare a pacientului, codul de diagnostic şi codul de parafă al medicului prescriptor.

viewscnt