VIDEO Prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR: Ar fi un miracol să aducem înapoi diaspora medicală

VIDEO Prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR: Ar fi un miracol să aducem înapoi diaspora medicală
iulie 17 13:03 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

În România profesează în momentul de față 56.000 de medici, dar sunt distribuiți în mod inegal în toată țara. 24 de județe au unul sau doi medici la mia de locuitori, iar două județe au sub un medic la mia de locuitori. Prof.univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor România, a vorbit în cadrul unui interviu video pentru 360medical.ro despre paradoxul sistemului medical românesc, în care țara noastră este campioană în clasamentul european la numărul absolvenților de medicină, dar foarte mulți dintre aceștia aleg să profeseze în străinătate.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a publicat recent primul studiu despre percepția medicilor asupra burnout-ului, o cercetare făcută în rândul a peste 8000 de medici.

Din acest studiu a reieșit că 6 din 10 medici sub 35 de ani și-au exprimat intenția probabilă de a pleca din țară, unii dintre ei mânați probabil și de acest burnout.

,,Rata de burnout este extrem de ridicată, 36% risc înalt și foarte înalt. 27% din medicii României sunt sub 40 de ani, și acolo avem cea mai mare rată de burnout, cel mai mare risc de a părăsi România”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu.

Presiunea, volumul de muncă mare, lipsa personalului și condițiile de muncă precare duc la epuizarea medicilor. Legat de intenția medicilor de migrație externă, pe primul loc se află dorința medicului de a practica un act medical în condiții de siguranță pentru pacient.

A doua cauză de migrație externă este lipsa respectului social,  a treia cauză beneficiile salariale. ,,La medicii sub 40 de ani pe primul loc se află infrastructura deficitară, plus dorința lor de perfecționare și realizează că acest lucru nu se poate întâmpla în România, și-atunci migrează”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu.

Majoritatea medicilor sunt concentrați în zonele universitare din România astfel că generațiile de medici care vin, deja nu mai au loc, susține președintele CMR.

Pe termen scurt, în opinia prof. dr. Daniel Coriu, ar trebui îmbunătățite infrastructura medicală și respectul social, iar pe termen scurt și mediu ar trebui o regândire a sistemului medical românesc la resursele umane și financiare care le avem.

25% din absolvenții de medicină din România au plecat deja la muncă în străinătate, dar foarte puțini medici români care au emigrat se reîntorc în țară.

După al doilea război mondial foarte mulți italieni au migrat spre Statele Unite, pentru ca apoi să se întoarcă.

,,Italia este un model pentru noi. Eu personal sunt rezervat să cred că s-ar putea întâmpla în timpul vieții mele în România. Ar fi un miracol să aducem înapoi diaspora medicală. Dacă noi am reuși în general să atragem diaspora, nu numai diaspora medicală, toți profesioniștii să îi aducem înapoi, ar fi un miracol românesc,” a spus prof. dr. Daniel Coriu.

În ceea ce-i privește pe medicii de import, Republica Moldova este o resursă pentru noi. ,,Prima condiție ca să profesezi în România ca medic este să cunoști limba română. Mă îndoiesc să se întâmple acest lucru cu medici din Filipine, Indonezia sau în India”, a afirmat președintele CMR.

Există diferențe majore între programul de pregătire în România și programul de pregătire în Republica Moldova a medicilor, astfel că mii de medici din Republica Moldova obțin un titlu de calificare în România după care migrează într-o altă țară europeană.

,,O parte din ei văd în România o stație de tranzit. Ei vin, își obțin titlul de calificare echivalent românesc, după care pleacă”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu.

În momentul de față România este ,,fabrica de medici” a Europei, 3.800 de absolvenți ies în fiecare an de pe băncile facultăților de Medicină din România

,,Oficial Kazahstanul este pe primul loc, România este pe locul doi”, a specificat prof. dr. Daniel Coriu care a participat la întâlnirea regională europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, în martie 2023, unde s-a comunicat acest lucru.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu